Papa: Preobraženje je obećanje spasenja, trpljenje je prolazno

Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje


Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje – rekao je papa Franjo danas na Trgu svetoga Petra, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja osvrćući se na događaj preobraženja u kojem Isus daje učenicima Petru, Jakovu i Ivanu predokus slave uskrsnuća, dio neba na zemlji. Evanđelist nam Luka  pokazuje Isusa koji se preobrazio na gori koja je mjesto svjetla (Lk 9,28-36), očaravajući simbol jedinstvenog iskustva koje je bilo pridržano samo za tri učenika – rekao je Papa i istaknuo – Uziđoše na goru s Učiteljem, vidjeli su ga kako uranja u molitvu i kako mu se u određenom trenutku „izgled lica izmijeni“ (Lk 9,29).

Svakodnevno su bili navikli vidjeti ga u jednostavnom izgledu Njegove ljudskosti, te su pred tim novim sjaje

m koji je obavijao cijelu Njegovu osobu, ostali zadivljeni – rekao je Sveti Otac i podsjetio – Uz Isusa pojavili su se Mojsije i Ilija koji su s Njim razgovarali o Njegovom sljedećem „izlasku“, to jest o Njegovoj muci, smrti i uskrsnuću. To je navještaj muke. Tada je Petar uskliknuo: „Učitelju, dobro nam je ovdje biti!“ (Lk 9,33). Želio je da taj trenutak milosti nikada ne prestane.

Preobraženje se dogodilo u vrlo preciznom trenutku Kristova poslanja, to jest nakon što je povjerio učenicima da mora „mnogo trpjeti, biti ubijen i treći dan uskrsnuti“ (Lk 9,21) – rekao je papa Franjo i nastavio – Isus je znao da oni ne prihvaćaju tu stvarnost Njegovog križa i smrti, te ih je stoga, želio pripremiti da mogu podnijeti sablazan muke i smrti na križu kako bi znali da je to put kojim će Otac nebeski dovesti u slavu svojeg Sina, uskrisivši ga od mrtvih. To će biti također put učenika. Nitko ne može doći u život vječni ako ne slijedi Isusa, noseći svoj križ u ovozemaljskom životu.

Dakle, Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje – rekao je Papa i objasnio – Ona je nužan, ali prolazan put. Cilj na koji smo pozvani blistav je kao lice preobraženoga Krista. U Njemu je spasenje, blaženstvo, svjetlo, ljubav Božja bez granica. Pokazujući svoju slavu, Isus nam jamči da križ, kušnje, poteškoće u kojima se borimo, imaju rješenje i trebaju biti nadvladane u Njegovoj muci i uskrsnuću. Zato u ovoj korizmi i mi uziđimo na goru s Isusom! Kako? Molitvom.

Uziđimo na goru tihom molitvom, molitvom srca, tražeći uvijek Gospodina – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Ostanimo nekoliko trenutaka prebirući te misli, svaki dan malo, upravimo nutarnji pogled na Njegovo lice i dopustimo da nas Njegovo svjetlo prožme i zrači u našem životu. Naime, evanđelist Luka ističe činjenicu da se Isus preobrazio „dok se molio“ (Lk 9,29). Uronio je u povjerljiv razgovor s Ocem u kojem su odjekivali zakon i proroci, Mojsije i Ilija, i dok je prianjao cijelim svojim bićem uz spasenjsku volju Očevu, uključujući križ. Slava ga je Božja zasjenila pojavivši se i na vani.

Molitva u Kristu i u Duhu Svetom preobražava osobu iznutra i može prosvijetliti druge i svijet koji nas okružuje. Koliko smo puta susreli osobe koje sjaje, kojima sjaji svjetlo iz očiju, koje imaju pogled pun svjetla i koje mole. Molitva nas prosvjetljava svjetlom Duha Svetoga. Radosno nastavimo naše korizmeno putovanje. Dajmo prostora molitvi i riječi Božjoj koju nam ovih dana u izobilju nudi liturgija. Neka nas Blažena Djevica Marija nauči biti s Isusom, pa i onda kada ne razumijemo i ne shvaćamo Njegove putove, jer samo s Njim ostajući, vidjet ćemo Njegovu slavu – zaključio je papa Franjo.


Autor: VATIKAN

Podržite naš rad i misiju. ovdje

 330 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.