Vijesti iz Vatikana

Papa predvodi polnoćku u bazilici svetog Petra

Jučer je navečer  u 21 sat i 30 minuta papa Franjo je u bazilici svetoga Petra predvodio božićnu liturgiju koja  se prenosilo iz  Mondovizije u cijelosti  u cijelom svijetu. To je prvi i najvažniji događaj s Papom ovih blagdanskih dana


Nakon ulazne procesije papa Franjo će otkriti i poljubiti kip Djeteta Isusa, postavljenoga ispred oltara. To će biti prva gesta na polnoćki u bazilici svetoga Petra, koju će Papa slaviti večeras, s početkom u 21 sat i 30 minuta, u izravnom prijenosu u cijelom svijetu putem Mondovizije.

Propovijed 2018. godine: Bog se učinio malenim kako bi bio naša hrana

U prošlogodišnjoj je propovijedi Papa istaknuo da maleno tijelo Djetešca iz Betlehema nudi nov uzor života: ne trošiti i gomilati, nego dijeliti s drugima i darivati. Bog se čini malenim kako bi bio naša hrana. Hraneći se Njime, kruhom života, možemo se ponovno roditi u ljubavi i prekinuti uvojnicu lakomosti i pohlepe – istaknuo je Papa.

Molitve na arapskom, francuskom, kineskom, portugalskom i svahili jeziku

Molitve vjernika večeras će biti izgovorene na pet jezika: arapskom, francuskom, kineskom, portugalskom i svahili jeziku. Na kraju mise Papa će u procesiji ponijeti kip Djeteta Isusa do jaslica postavljenih u bazilici, a pratit će ga 12 mališana iz cijeloga svijeta, od Italije do Iraka, koji će nositi cvijeće. Kip će Djeteta Isusa jedan đakon postaviti u jasle, a Papa će se nakon toga pred njim zadržati u molitvi.

Sutra – božićna poruka i blagoslov „Urbi et Orbi“

Sutra, na Božić, papa Franjo će u 12 sati, sa središnjega balkona na bazilici, uputiti tradicionalnu božićnu poruku vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, kao i svima koji će ga pratiti putem radija i televizije, te na kraju udijeliti apostolski blagoslov Urbi et Orbi – Gradu i svijetu.

Angelus na blagdane svetoga Stjepana i Svete obitelji

Na blagdan svetoga Stjepana prvomučenika, 26. prosinca, Papa će, s prozora radne sobe u Apostolskoj palači, u podne predvoditi marijansku molitvu Anđeoskoga pozdravljenja. S istoga će prozora u nedjelju, 29. prosinca, na blagdan Svete nazaretske obitelji, ponovno moliti s vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra.

Večernja i Te Deum na Silvestrovo

Na kraju, na Silvestrovo, 31. prosinca, Papa će u 17 sati, u bazilici svetoga Petra, predvoditi Večernju svetkovine Blažene Djevice Marije Bogorodice. Nakon liturgije uslijedit će tradicionalni Tebe Boga hvalimo kao zahvala i završetak građanske godine, te euharistijski blagoslov. Na kraju će papa Franjo posjetiti jaslice postavljene na Trgu svetoga Petra.

 

Izvor: Vatikan


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s vokalno-instrumentalnim…