Papa: Pred tajnom zla trebamo štititi malene od proždrljivih vukova i zla

Ni jedno zlostavljanje nikada više ne smije biti prikriveno i podcijenjeno,
jer prikrivanje zlostavljanja pogoduje širenju zla i dodaje još jednu razinu sablazni


Pa i samo jedan slučaj zlostavljanja u Crkvi predstavlja grozotu i s njim ćemo se suočiti najozbiljnije. Tihi vapaj djece koja su u nepoštenim posvećenim osobama pronašla svoje krvnike uzdrmat će srca umrtvljena licemjerjem i moći – rekao je papa Franjo danas nakon mise, na kraju susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi. Susret se održao od 21. do 24. veljače u Vatikanu, a na njemu su sudjelovali patrijarsi, kardinali, nadbiskupi, biskupi, vjerski poglavari i odgovorni iz cijeloga svijeta.

Crkva se mora boriti protiv zlostavljanja, jer dira središte njezina poslanja koje je naviještanje evanđelja i obrana djece od proždrljivih vukova – rekao je Papa i istaknuo – U zlostavljanju vidimo ruku zla koja ne štedi ni nevinost djece. Jedini način da se pobijedi zao duh ide kroz poniženje, optužbu sebe samih, molitvu i pokoru po Isusovom primjeru. Zato će Crkva slušati, braniti i štititi zlostavljane maloljetnike koji su iskorišteni i zaboravljeni, ma gdje god oni bili. Da bi postigla taj cilj, mora se osloboditi svih ideoloških i političko novinarskih rasprava koje često iskorištavaju same žrtve za različite interese.

Došlo je vrijeme da damo jednake upute za cijelu Crkvu, izbjegavajući pravičnost izazvanu osjećajem krivnje za grijehe iz prošlosti i pritiskom medija, te samoobranu koja se ne bavi uzrocima i posljedicama tih teških zločina – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Crkva će učiniti sve što je potrebno da izruči pravdi svakoga tko je počinio takve zločine. Nikada neće pokušati prikriti ili omalovažiti bilo koji slučaj. Po njezinom uvjerenju ti grijesi i zločini posvećenih osoba znak su nevjere, sramote i izobličenja lica Crkve, jer uništavaju njezinu vjerodostojnost. Naime, Crkva je zajedno sa svojom djecom vjernicima žrtva te nevjernosti i zločina.

Potrebno nam je istinsko čišćenje, obnova i neprestana zauzetost za svetost pastira koji trebaju sličiti Kristu Dobrom Pastiru – rekao je papa Franjo i dodao – to je pravo Božjeg naroda. U tom smislu naglasak treba staviti na odgoj i obrazovanje svećeničkih kandidata, ne vodeći brigu samo o isključenju problematičnih osoba, nego kako ponuditi uravnotežen odgoj za dostojne kandidate, usmjeren na svetost koji uključuje krepost čistoće. Potrebno je također ojačati Biskupske konferencije i jedinstvo biskupa koji se neće više baviti samo smjernicama, nego provoditi mjere.

Ni jedno zlostavljanje nikada više ne smije biti prikriveno i podcijenjeno, jer prikrivanje zlostavljanja pogoduje širenju zla i dodaje još jednu razinu sablazni. Moramo razviti novu djelotvornu prevenciju u svim ustanovama i crkvenim djelatnostima. Dužnost je Crkve žrtvama dati svu neophodnu potporu obraćajući se stručnjacima za to područje. Na kraju Papa je zahvalio svim svećenicima i posvećenim osobama koje vjerno i potpuno služe Gospodinu, a koji osjećaju štetu koja im je nanesena sramotnim ponašanjem neke braće. Božji narod potpomognut Duhom Svetim i Crkva koja u središte stavlja Gospodina oslobodit će nas rane klerikalizma koji je plodan teren za sve te odvratnosti – zaključio je Sveti Otac.


Autor: VATIKAN

 837 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.