Papa: Poučavanje nije samo zanimanje nego i poslanje

Papa Franjo primio je u audijenciju zajednicu Braće kršćanskih škola, njihove suradnike laike i učenike, povodom 300. obljetnice preminuća njihova utemeljitelja svetoga Ivana Krstitelja La Sallea, zaštitnika učitelja, te ih potaknuo da oponašaju njegov zanos prema posljednjima i odbačenima


Oponašajte zanos prema posljednjima i odbačenima vašega utemeljitelja, svetoga Ivana Krstitelja de La Sallea, genijalnoga i kreativnoga inovatora u viđenju škole, u poimanju nastavnika, i u metodama poučavanja – rekao je papa Franjo skupini od 300 članova Braće kršćanskih škola, odnosno lasalijanaca, odgojitelja laikā i đaka iz cijeloga svijeta.

Na audijenciji kod Pape predstavljali su 3500 redovnika, 90.000 odgojitelja laika i milijun učenika, koji ove godine slave 300. obljetnicu preminuća toga francuskog sveca, zaštitnika nastavnikā. Nakon što je kongregaciji odobrio da proglasi Jubilarnu lasalijansku godinu, Papa je primio njezine članove i suradnike laike, te preko njih pozdravio svu braću koja – kako je rekao – rade u Crkvi velikodušno, stručno i u vjernom prianjanju evanđelju.

Sveti Ivan de La Salle, genijalni i kreativni inovator škole

Papa je o tom svećeniku, preminulom 7. travnja 1719. godine u Rouenu, govorio kao o pioniru na području odgoja, koji je u svojemu vremenu osmislio inovativni obrazovni sustav. Njegova je poruka originalno aktualna i za današnju kršćansku zajednicu, ponajviše stoga što je bio genijalni i kreativni inovator u viđenju škole – primijetio je Papa. Njegovo je viđenje škole, naime, dovelo do sve jasnijega uvjerenja da je obrazovanje pravo svih ljudi, također i siromašnih. Stoga nije oklijevao odreći se dostojanstva kanonika i bogatoga obiteljskoga nasljedstva, kako bi se potpuno posvetio obrazovanju najnižih društvenih slojeva.

Monasi laici

Zbog toga je – nastavio je Papa – sveti Ivan de La Salle osnovao zajednicu laika kako bi ostvario svoj ideal, uvjeren da Crkva ne može biti ravnodušna na društvena proturječja toga doba, s kojima je bila pozvana suočiti se. Iskustvo Braće kršćanskih škola doista je originalno iskustvo posvećenoga života – podsjetio je Papa. Riječ je o odgojiteljima koji nisu svećenici, i na nov način predstavljaju ulogu „monaha laika“ koji, potpuno uronjeni u stvarnost svojega vremena, pridonose napretku građanskoga društva.

Poučavanje je poslanje, a ne samo zanimanje

Uvjeren da poučavanje ne može biti samo zanimanje nego je i poslanje, sveti Ivan de La Salle okružio se stoga osobama koje su bile kršćanski nadahnute i naravno nadarene za odgoj. Svu je svoju energiju uložio u njihovu formaciju, postavši tako uzor za njih koji su trebali obavljati istodobno crkvenu i društvenu službu, zauzimajući se – kako je govorio sveti Ivan – u promicanju dostojanstva učitelja.

Rehabilitacija zatvorenika kroz učenje i rad

Budući da je sanjao školu otvorenu svima, utemeljitelj Braće kršćanskih škola suočio se i s krajnjim odgojnim potrebama, uvodeći metodu rehabilitacije kroz školu i rad. Tako je potaknuo „korekcijsku pedagogiju“ koja je, u suprotnosti s običajima toga vremena, umjesto ćelija ili batina, među kažnjene mlade donosio učenje i rad, uključujući ih u obrtničke aktivnosti – kazao je papa Franjo te potaknuo nazočne da bolje upoznaju i oponašaju zanos svetoga Ivana de La Sallea za posljednje i odbačene.

 


Autor: VATIKAN

 799 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.