Vijesti iz Vatikana

Papa: Poučavanje nije samo zanimanje nego i poslanje

Papa Franjo primio je u audijenciju zajednicu Braće kršćanskih škola, njihove suradnike laike i učenike, povodom 300. obljetnice preminuća njihova utemeljitelja svetoga Ivana Krstitelja La Sallea, zaštitnika učitelja, te ih potaknuo da oponašaju njegov zanos prema posljednjima i odbačenima


Oponašajte zanos prema posljednjima i odbačenima vašega utemeljitelja, svetoga Ivana Krstitelja de La Sallea, genijalnoga i kreativnoga inovatora u viđenju škole, u poimanju nastavnika, i u metodama poučavanja – rekao je papa Franjo skupini od 300 članova Braće kršćanskih škola, odnosno lasalijanaca, odgojitelja laikā i đaka iz cijeloga svijeta.

Na audijenciji kod Pape predstavljali su 3500 redovnika, 90.000 odgojitelja laika i milijun učenika, koji ove godine slave 300. obljetnicu preminuća toga francuskog sveca, zaštitnika nastavnikā. Nakon što je kongregaciji odobrio da proglasi Jubilarnu lasalijansku godinu, Papa je primio njezine članove i suradnike laike, te preko njih pozdravio svu braću koja – kako je rekao – rade u Crkvi velikodušno, stručno i u vjernom prianjanju evanđelju.

Sveti Ivan de La Salle, genijalni i kreativni inovator škole

Papa je o tom svećeniku, preminulom 7. travnja 1719. godine u Rouenu, govorio kao o pioniru na području odgoja, koji je u svojemu vremenu osmislio inovativni obrazovni sustav. Njegova je poruka originalno aktualna i za današnju kršćansku zajednicu, ponajviše stoga što je bio genijalni i kreativni inovator u viđenju škole – primijetio je Papa. Njegovo je viđenje škole, naime, dovelo do sve jasnijega uvjerenja da je obrazovanje pravo svih ljudi, također i siromašnih. Stoga nije oklijevao odreći se dostojanstva kanonika i bogatoga obiteljskoga nasljedstva, kako bi se potpuno posvetio obrazovanju najnižih društvenih slojeva.

Monasi laici

Zbog toga je – nastavio je Papa – sveti Ivan de La Salle osnovao zajednicu laika kako bi ostvario svoj ideal, uvjeren da Crkva ne može biti ravnodušna na društvena proturječja toga doba, s kojima je bila pozvana suočiti se. Iskustvo Braće kršćanskih škola doista je originalno iskustvo posvećenoga života – podsjetio je Papa. Riječ je o odgojiteljima koji nisu svećenici, i na nov način predstavljaju ulogu „monaha laika“ koji, potpuno uronjeni u stvarnost svojega vremena, pridonose napretku građanskoga društva.

Poučavanje je poslanje, a ne samo zanimanje

Uvjeren da poučavanje ne može biti samo zanimanje nego je i poslanje, sveti Ivan de La Salle okružio se stoga osobama koje su bile kršćanski nadahnute i naravno nadarene za odgoj. Svu je svoju energiju uložio u njihovu formaciju, postavši tako uzor za njih koji su trebali obavljati istodobno crkvenu i društvenu službu, zauzimajući se – kako je govorio sveti Ivan – u promicanju dostojanstva učitelja.

Rehabilitacija zatvorenika kroz učenje i rad

Budući da je sanjao školu otvorenu svima, utemeljitelj Braće kršćanskih škola suočio se i s krajnjim odgojnim potrebama, uvodeći metodu rehabilitacije kroz školu i rad. Tako je potaknuo „korekcijsku pedagogiju“ koja je, u suprotnosti s običajima toga vremena, umjesto ćelija ili batina, među kažnjene mlade donosio učenje i rad, uključujući ih u obrtničke aktivnosti – kazao je papa Franjo te potaknuo nazočne da bolje upoznaju i oponašaju zanos svetoga Ivana de La Sallea za posljednje i odbačene.

 


Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 15. svibnja 2019.…