Vijesti iz Vatikana

Papa: Oponašajte Božje milosrđe, nemojte biti poput “zatvorenih džepova”

Budite velikodušni u darivanju


Ne sudite druge, ne osuđujte, nego praštajte; na taj se način oponaša Očevo milosrđe – rekao je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte i podsjetio – Kako ne bismo pogriješili, trebamo oponašati Boga, hoditi pred Očevim očima. Polazeći od evanđelja današnje liturgije (Lk 6,36-38), Papa je osobito govorio o Božjem milosrđu koje je sposobno oprostiti i najružnija djela.

Božje je milosrđe jako veliko. Nemojmo to zaboraviti – rekao je Sveti Otac i primijetio – Koliki ljudi kažu: Napravio sam mnogo loših stvari. Kupio sam si mjesto u paklu, ne mogu popraviti stvari. Ali, misle li na Božje milosrđe – upitao je Papa. Prisjetimo se onog događaja o siromašnoj udovici koja je otišla ispovjediti se kod Arškog župnika. Njezin si je muž oduzeo život bacivši se s mosta u rijeku, a ona je uplakana rekla: Ja sam bijedna grešnica. Ali, jadan moj muž! On je u paklu! Oduzeo si je život, a samoubojstvo je smrtni grijeh. U paklu je. Sveti Ivan Vianney joj je odgovorio: Stanite malo gospođo, između mosta i rijeke je Božje milosrđe. Da, na kraju svega je Božje milosrđe.

Da bismo išli putom milosrđa, Isus nam daje tri praktična savjeta – rekao je papa Franjo i istaknuo – Prije svega da ne sudimo. To je loša navika od koje se treba suzdržavati, osobito u ovo korizmeno vrijeme. To je navika koja se umiješa u naš život, a da toga i nismo svjesni. Pa i kad počinjemo razgovor: Jeste li vidjeli što je učinio? To je sud o drugom. Razmislimo koliko puta u danu sudimo? Svi izgledamo kao neuspjeli suci! Uvijek započinjemo razgovor komentirajući drugoga: Pogledajte, bila je na estetskoj kirurgiji. Ružnija je nego prije.

Ne smijemo suditi. Na kraju svega moramo oprostiti, pa i ako je vrlo teško, jer naša djela Bogu daju mjeru kako će On suditi nas – rekao je Papa u propovijedi i potaknuo – Naučimo se mudroj velikodušnosti, najboljem putu da se odreknemo ogovaranja u kojem neprestano sudimo, osuđujemo i teško opraštamo. Gospodin nas uči: Dajte i dat će vam se. Budite velikodušni u darivanju. Nemojte biti kao zatvoreni džepovi.

Budite velikodušni prema siromašnima i potrebitima. Dajte savjete, osmjeh, smiješite se. Uvijek dajte i dat će vam se. Dat će vam se dobra, prepuna i preobilna mjera, jer Gospodin će biti velikodušan. On nam daje sto puta više od onoga što mi dajemo. To je ponašanje koje ne dopušta suditi, osuđivati, nego opraštati. Važna je milostinja, no ne samo materijalna, nego i duhovna koja se očituje u provođenju vremena s potrebitim, u posjetu bolesnika i smiješku – zaključio je Sveti Otac.


Autor: VATIKAN

Podržite misiju i rad portala Rastimo u vjeri. Ovdje

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kristovo preobraženje pokazuje nam kršćansku perspektivu patnje Kristovo preobraženje pokazuje…