Vijesti iz Vatikana

Papa: O svojim dvojbama uvijek trebamo razgovarati s Isusom

U trenutku sumnje sve svoje pouzdanje moramo staviti na Isusovu vjernost koja nikada ne razočarava


Papa Franjo je jučer poslijepodne posjetio rimsku Župu svetog Julija u četvrti Monteverde, gdje je tijekom njegovog pastoralnog posjeta bilo mnogo susreta, radosti i molitve. Bilo je to slavlje povodom završetka radova na crkvi zbog čega je župna zajednica provela tri godine u neprikladnim uvjetima.

Papa je stigao u župu oko 15.45 i pozdravio štićenike obližnjeg Doma za stare i nemoćne osobe koji su se okupili čekajući prolazak njegovog vozila. Brojni radosni vjernici pozdravili su ga pjesmom i transparentima napravljenim za tu prigodu i zaželjeli mu dobrodošlicu. Jedan je transparent bio obješen na zidu župne kuće, a na njemu je pisalo: „Papa Franjo, dobra večer!“ Te su riječi podsjećale na prve Papine riječi kojima se sa središnje lože Bazilike svetoga Petra, odmah nakon izbora, obratio Božjem narodu. Zajedno s Papom, kao i uvijek, bio je vikar kardinal Angelo De Donatis; pomoćni biskup za zapadni dio Rima, monsinjor Paolo Selvadagi i župnik Župe svetog Julija, otac Dario Frattini.

Prije mise Sveti Otac je susreo različite skupine koje čine župnu zajednicu. U župnom domu susreo se s onima koji su doprinijeli ostvarenju živih jaslica koje su u posljednje dvije godine postavili vjernici Župe svetog Julija, upravo sa svrhom kako bi skupili sredstva za radove na svojoj crkvi. Papa ih je podsjetio da je sveti Franjo evangelizirao samo govoreći o Isusovom rođenju, te ih je ohrabrio da nastave s tim pothvatom. Potom je najavio da Papinsko vijeće za novu evangelizaciju proučava kako bi se organizirao „dan, odnosno, tjedan jaslica“ da bi time potaknulo postavljanje jaslica u kuće i na trgove.

Zatim se papa Franjo susreo s novim bračnim parovima i onima koji pohađaju tečajeve pripreme za brak, koji su ga dočekali kličući riječi: „mogu li, oprosti, hvala“. Savjetovao im je da se ne boje svađati, no preporučio im je da ne završe dan, a da se ne pomire. Nakon toga susreo je djelatnike Caritasa, dobrovoljce i štićenike, te im govorio o znakovima koji ukazuju na zdravu župu, a to su: molitva, dobra djela, pasivna ljubav, te dobročinstvo koje se čini ljubavlju, a ne kritiziranjem i ogovaranjem.

Tijekom susreta s bolesnim i starijim osobama, još jednom su se osvrnuli na riječi „Dobra večer“ od 13. ožujka 2013. godine. Jedan je gospodin pročitao papi Franji pjesmu koju je osobno napisao prigodom njegovog izbora. „Taj pozdrav dobra večer, neobičan, srdačan – kaže pjesma – odnosi sve sumnje iznenađenim ljudima. To je prijatelj.“ Papa ih je podsjetio da je dobro reći: „Živio Papa“, ali da je središte Isus, druge stvari bez Njega ne vrijede. Stoga je istaknuo Kristovu ljubav i Njegovu blizinu, jer on – kako je rekao – nikada ne razočarava, pa ni u teškim trenucima.

U prostoru koji je poslužio dok su trajali radovi obnove, Papu su dočekali mladi i djeca koja se pripremaju na prvu pričest i krizmu, zajedno sa svojim katehetama. Prisutni su bili i članovi obitelji djece koja su primila ili će primiti krštenje. Zbor glasova dočekao ga je s oduševljenjem, s mnogo papinskih zastava kojima su mahali pri njegovom dolasku. Tijekom susreta dvije su djevojke u ime svih mladih u župi Papi postavile pitanja.

Mala Eleonora pitala je Papu je li ikada osobno nahranio siromašne? Da, učinio sam to nekoliko puta, odgovorio je Papa ističući da je riječ o djelu koje svi uvijek moramo činiti. Druge moramo hraniti, kao što Bog nas hrani. Potom je Carlotta, animatorica za adolescente upitala: „Ovih smo mjeseci s mladima razmišljali o odnosu s Bogom i tijekom našega puta pojavile su se sumnje. Kako se možemo povjeriti Njemu bez pridržaja?“ „Svi u određenom trenutku imamo sumnje, to je dio života koji se sastoji i od sumnji. U tom trenutku sve svoje pouzdanje moramo staviti na Isusovu vjernost koja nikada ne razočarava. Prije ili kasnije, Gospodin će se javiti, važno je ne bojati se sumnjati i tu sumnju podijeliti s drugima.

Carlotta je ponovo pitala, je li ga ta sumnja dovela u iskušenje. Papin odgovor je bio pun naznaka, savjeta i načina na koje je upućivalo njegovo srce. Ne možemo nikada izići sami iz sumnje, jer nam je potrebna nečija pratnja koja će nam pomoći da idemo naprijed; zato je važno govoriti o sumnji s nekim, osobito s Isusom. Svađati se s Isusom način je molitve. Isusu je drago vidjeti istinu našega srca. On je vrlo strpljiv i čeka nas.

Protumačivši još jednom kako je važno podijeliti sumnju, papa Franjo je podsjetio mlade da u životu moramo pomoći podići onoga tko je pao, te da je jedini trenutak kada je dopušteno gledati osobu s visoka kada joj želimo pomoći da se digne, inače se osobu ne može gledati nadmoćno.

Nakon što je odgovorio mladima, Greta i Maria Chiara, djevojčice iz župe, darovale su Svetom Ocu crteže djece iz osnovne škole koja je sudjelovala u karitativnom projektu: „Odrecimo se suviška“, djelu koje se sastoji u darivanju užine potrebitijima. Na kraju su izmolili Zdravo Mariju, a Papa je svim prisutnima udijelio apostolski blagoslov.

Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Po dolasku u Međugorje toliko ga je ismijavao da ga…