Vijesti iz Vatikana

Papa: novom evangelizacijom rješavati probleme na Siciliji

Nasuprot velikom trpljenju crkvena zajednica je živa i proročka,
te traži nove načine kako naviještati i nuditi milosrđe


Papa Franjo je odlučio posjetiti narod na Siciliji počevši od biskupije Piazza Armerina. Jutros je stigao na otok sletjevši na sportski teren „Svetoga Hipolita“ u gradu Piazza Armerina gdje su ga dočekali biskup Rosario Gisana i predstavnici građanskih vlasti. Prolazeći ulicama do mjesta susreta, srdačno ga je pozdravljalo mnoštvo vjernika.

Nasuprot velikom trpljenju crkvena zajednica je živa i proročka, te traži nove načine kako naviještati i nuditi milosrđe – istaknuo je Papa u svom govoru na susretu s vjernicima koje je ohrabrio potičući ih na nadu unatoč mnogim problemima koje ih pogađaju. To su socijalna i kulturna nerazvijenost, iskorištavanje radnika, nedostatak dostojanstvenog zaposlenja za mlade, iseljavanje čitavih obitelji, lihvarenje, alkoholizam i druge ovisnosti kao što su kocka i igre na sreću.

Potičem vas da se na Siciliji zauzmete za novu evangelizaciju počevši upravo od svojih križeva i patnji – rekao je Sveti Otac i nastavio – Nakon dva stoljeća vaše biskupije, vaše je poslanje da oživite lice sinodalne Crkve i riječi, Crkvu misionarske ljubavi, te Crkvu kao euharistijsku zajednicu. Milosrdnu Crkvu, sve više vjernu evanđelju i otvorenu za one koji se osjećaju tjelesno i duhovno poraženima, ili su odbačeni na rub društva.

Papa Franjo je podsjetio na ulogu misionarske ljubavi Crkve koja treba biti djelotvorna njegujući evanđeoske osjećaje prema ljudima koje muče mnoga zla. Svećenici, đakoni, Bogu posvećene osobe i vjernici laici pozvani su stoga osjećati evanđeosku samilost i postati apostoli milosrđa. Kako bi napredovali u tome potrebno je čitati evanđelje svaki dan, odlomak po odlomak, za to je potrebno pet minuta. Dobro je nositi džepno evanđelje sa sobom kako bi ono kap po kap ulazilo u srce i pomoglo nam da budemo sve više Isusovi učenici koji će moći pomoći rješavati sva pitanja Crkve i društva.

Pozivajući na crkveno služenje koje se očituje u konkretnim djelima, Papa je upozorio da se kršćanska ljubav ne smije pretvoriti u filantropiju. Zato je potrebno poticati „učenike“ i čitavu zajednicu da se bave uzrocima nevolja. Posvetiti pažnju mladima i njihovim problemima, također je dimenzija misionarske ljubavi – istaknuo je Papa i pozvao mlade da budu radosni graditelji svoje sudbine: Isus vas ljubi, On je iskren i vjeran prijatelj koji vas nikada neće ostaviti; imajte povjerenja u Njega.

Iz euharistije crpimo Kristovu ljubav kako bismo ga mogli nositi na ulice i zajedno s Njim susretati braću – podsjetio je Sveti Otac svećenike, i naglasio da ne smiju biti opterećeni brojem sudionika na misi. Potičem vas da živite blaženstvo malenosti, da budete kao zrno gorušice, malo stado, kvasac, stijenj koja tinja, zrno soli. Koliko puta sam čuo – rekao je Papa – Ne idem na misu jer je propovijed dosadna i traje 40 minuta. Ne, 40 minuta mora trajati misa. Propovijed koja traje više od 8 minuta nije dobra.

Euharistija i ministerijalno svećeništvo nerazdvojni su – istaknuo je papa Franjo i pozvao svećenike da se ujedine oko biskupa. Prisjetivši se svećenika mučenika Pina Puglisija koji je prije svojeg ubojstva proveo nekoliko dana u toj biskupiji, te ističući njegov primjer, Papa je potaknuo nazočne da zbog ljubavi prema Isusu služe braći sve do kraja.

 

Autor: Marco Guerra, Ivica Hadaš – Vatikan

(Visited 5 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Na euharistijskom slavlju u Palermu povodom 25. obljetnice smrti blaženoga…