Vijesti iz Vatikana

Papa: Nemojte se plašiti onih koji nam naređuju da šutimo, koji nas kleveću i nasrću na nas

Rane bolesnih i bolesti prepreke su koje nas ometaju da napredujemo u životu. No naše su rane uvijek Isusove rane i u njima je prisutan On sam – rekao je papa Franjo u katehezi tijekom opće audijencije, uputivši također apel za mir kako se ne bi ponovili tragični događaji koje je prouzročila mržnja, koji donose samo uništenje, patnju i smrt, te se osvrnuo na 80. obljetnicu početka Drugog svjetskog rata koja se navršava 1. rujna i koji je započeo nacističkim napadom na Poljsku.


Nemojte se plašiti onih koji nam naređuju da šutimo, koji nas kleveću i nasrću na nas – potaknuo je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, te pozvao da molimo Gospodina da nas iznutra ojača kako bismo bili sigurni da je prisutan pokraj nas. Današnje je razmišljanje Papa usredotočio na poslanje glavnog svjedoka Isusova uskrsnuća, svetoga Petra, koji je započeo propovijedanje kerygme, kako je Isus prolazio među bolesnima, uzimajući na sebe bolesti.

Petrovo liječenje bolesnih izazvalo je mržnju i zavist saduceja – rekao je Sveti Otac i primijetio – Vidjeli su da čuda nije činio magijom, nego u Isusovo ime, ipak nisu ga htjeli prihvatiti. Zato su ga zajedno s drugim apostolima stavili u zatvor, no čudesno su oslobođeni i tada su im zabranili da poučavaju. Pozivajući se na taj događaj i slijedeći Petrov primjer, Papa je istaknuo upravo ono što je kršćanin pozvan reći.

Bogu se pokoravam prije nego ljudima, veliki je kršćanski odgovor – rekao je papa Franjo i napomenuo – To znači slušati Boga bez rezerve, bez odgađanja, bez računanja; prionuti uz Njega kako bismo postali sposobni za savez s Njim i s onima koje susrećemo na svojem putu. Molimo i mi Duha Svetoga za snagu da se ne preplašimo pred onima koji nam zapovijedaju da šutimo, koji nas kleveću i upravo nasrću na nas. Nemojmo se preplašiti. Molimo ga da nas ojača iznutra kako bismo bili sigurni da je Gospodin pokraj nas, prisutan svojom ljubavlju i utjehom.

Ribar s Genezaretskog jezera dopušta da se Krist očituje – rekao je Papa i nastavio – Iako Petar nije ništa činio, nakon njegova prolaska njegova sjena postaje nježnost koja ozdravlja, obasiplje nježnošću Uskrsloga koji se prigiba nad bolesnima i vraća život, spasenje i dostojanstvo. Na taj način Bog očituje svoju blizinu i zahvaća u rane svoje djece, čini ih teološkim mjestom svoje nježnosti. Rane bolesnih i bolesti prepreke su koje nas ometaju da napredujemo u životu. No naše su rane uvijek Isusove rane i u njima je prisutan On sam. Tamo je Isus koji poziva svakoga od nas da pazimo na rane, da ih njegujemo i liječimo.

Crkva se u 5. poglavlju Djela apostolskih prikazuje kao „poljska bolnica“ koja prihvaća bolesne – rekao je Sveti Otac i dodao – Crkva, svećeničko srce i svi vjernici, bolesnima daju prednost. Ne smiju se odbaciti, upravo suprotno, treba se za njih brinuti i paziti ih. Bolesni su predmet kršćanske brige. Od samoga početka Papa je isticao kako evanđelist Luka ukazuje na znakovita mjesta vitalnosti crkvene zajednice, na znakove i čuda koji prate riječ apostola.

Na kraju, nakon kateheze, pozdravivši sve nazočne vjernike i hodočasnike, među kojima i hrvatske hodočasnike, te osobito Poljake, papa Franjo je apelirao da svi molimo za mir kako se više ne bi ponovili tragični događaji koje je prouzročila mržnja, koji donose samo uništenje, patnju i smrt, te se osvrnuo na 80. obljetnicu početka Drugog svjetskog rata koja se navršava 1. rujna i koji je započeo nacističkim napadom na Poljsku.

Hrvatskim hodočasnicima Papa se obratio riječima: „Srdačno pozdravljam i blagoslivljam hrvatske hodočasnike, osobito učenike i nastavnike biskupijskih gimnazija iz Požeške biskupije, zajedno s njihovim biskupom monsinjorom Antunom Škvorčevićem, kao i sjemeništarce, učenike i nastavnike Nadbiskupijske klasične gimnazije iz Splita. Dragi prijatelji, neka vam svjedočanstvo svetoga Augustina pomogne širiti svjetlo vjere u vašoj sredini, kako biste oduševljeno svjedočili kršćansku nadu i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija!“


Izvor:Radio vatikan

(Visited 7 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Kad spomenemo „Međugorje“, asocijacija nam je „Gospa, krunica, sakramenti, katedrala…