Vijesti iz Vatikana

Papa: Nema srca u kojem se Krist ne bi htio ponovno roditi

Na misnom slavlju povodom blagdana Posvete Lateranske bazilike, papa Franjo je pozvao vjernike Rimske biskupije da novo doba evangelizacije žive s duhovnom lakoćom. Tijekom proslave Papa je dao mandat pastoralnim timovima


Papa Franjo jučer je poslijepodne u Lateranskoj bazilici predvodio misno slavlje povodom blagdana posvete te rimske prvostolnice. Osvrnuvši se na misna čitanja, Sveti je Otac na početku propovijedi citirao riječi iz 46. psalma: „Rijeka i rukavci njezini vesele Grad Božji“, te istaknuo kako su kršćani poput rijeke koja izvire iz hrama, donoseći riječ života i nade koja je u stanju učiniti plodnima pustinje srcā. Oni postaju radosni navjestitelji, odlučni dijeliti blago Riječi i raditi za opće dobro. Bog je tajna te nove životne sile – kazao je Papa.

Neka se Gospodin raduje kad nas vidi u pokretu, spremne srcem saslušati Njegove siromahe koji vape – rekao je Sveti Otac i potaknuo – Upoznati druge, stupiti u dijalog s njima, slušati ih ponizno, besplatno i u siromaštvu srca; pozivam vas da sve to živite, ne kao težak napor, već s duhovnom lakoćom.

Od rimskih je pastira papa Franjo pak zatražio da očuvaju zajednicu od svake svjetovnosti i loših kompromisa. Također ih je potaknuo da povjerenu im zajednicu obrane od grabežljivih vukova koji bi ju željeli udaljiti od Evanđelja, jedinog temelja svake duhovne građevine.

Rimske je svećenike Sveti Otac nazvao mudrim arhitektima po primjeru svetog Pavla zbog njihove svjesnosti da se Crkva rađa samo iz Božje Riječi, s onu stranu uspjeha i neposrednih priznanja. Otkad sam rimski biskup, pobliže sam upoznao mnoge od vas. Divio sam se vašoj vjeri i ljubavi prema Gospodinu, bliskosti s ljudima i velikodušnosti u brizi za siromašne. Poznajete četvrti grada kao nitko drugi te u srcu nosite lica, osmijehe i suze mnoštva ljudi – napomenuo je Papa i dodao – Odbacili ste ideološke suprotnosti i osobne interese kako biste napravili mjesta za ono što Bog od vas traži. Realnost onoga koji je s objema nogama na zemlji i zna „kako stoje stvari u ovom svijetu“ nije vas spriječio da letite visoko s Gospodinom i sanjate velike stvari.

Osvrnuvši se na evanđeoski odlomak koji opisuje Isusa kako rastjeruje trgovce iz Hrama, Papa je istaknuo da ne postoji ljudsko srce u kojem se Krist ne bi htio ili mogao ponovno roditi. Često nam se dogodi da se tijekom života, kao grešnici, udaljimo od Gospodina i gasimo Njegov Duh. Uništavamo Božji hram koji smo svi mi. Ipak to stanje nikada nije bezizlazno. Gospodinu su dovoljna tri dana kako bi obnovio svoj hram u nama – kazao je Sveti Otac.

Nitko, koliko god bio ranjen zlom, na ovoj zemlji nije osuđen biti zauvijek odvojen od Boga – rekao je papa Franjo i dodao – Često na tajanstven, ali stvaran način Gospodin u srcima otvara nove pukotine, želje za istinom, dobrotom i ljepotom koje stvaraju prostor za navještaj Evanđelja. Ponekad se može naići na nepovjerenje i neprijateljstvo; ne smijemo dopustiti da nas to blokira, već radije njegujmo uvjerenje da su Bogu dovoljna tri dana kako bi uskrisio Svoga Sina u ljudskom srcu. To je priča i nekih od nas; duboka obraćenja plod su nepredvidivog djelovanja milosti – istaknuo je Sveti Otac te na kraju poželio da svi rastemo u vjeri u Uskrsno Otajstvo.

 


Benedetta Capelli; Mate Žaja – Vatikan

Autor: Rastimo u vjeri
 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Odlazak na misu je svakako dobar za dušu, ali i…