Papa: Neka Bog pomogne vladajućima, da u krizi budu ujedinjeni poradi dobra naroda

Na misi u Domu svete Marte papa Franjo je molio za vladajuće koji su odgovorni za brigu o narodu. U propovijedi je istaknuo da u trenutcima krize trebamo biti odvažni i ustrajni u vjeri; to nije trenutak za promjene; neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo bili vjerni i neka nam dade snage da ne prodajemo vjeru


Molimo danas za vladajuće koji su odgovorni za brigu o svojem narodu u ovim trenutcima krize; za šefove država, predsjednike vladā, zakonodavce, gradonačelnike, predsjednike pokrajina… – rekao je papa Franjo jutros na početku mise slavljene u kapeli Doma svete Marte. Neka im Gospodin pomogne i dade snage, jer njihov posao nije lak. I kada ima razlike među njima, da shvate kako u trenutcima krize trebaju biti vrlo ujedinjeni poradi dobra naroda, jer jedinstvo je jače od sukoba.

Danas, 2. svibnja, s nama se u molitvi sjedinjuje 300 molitvenih skupina koje se, na španjolskom jeziku, zovu „madrugadores“, odnosno ranoranioci, oni koji ustaju rano ujutro kako bi molili. Danas se, u ovom trenutku, sjedinjuju s nama – dodao je Papa. U propovijedi se osvrnuo na čitanja današnje liturgije, počevši od odlomka iz Djela apostolskih (Dj 9, 31-42) koji govori o tomu kako je jačala prva kršćanska zajednica te, utjehom Duha Svetoga, brojčano rasla. Bilo je vrijeme mira i Crkva je rasla – rekao je Papa te spomenuo dva događaja u čijem je središtu bio Petar, kada je ozdravio uzetoga Eneju i kada je vratio u život Tabitu.

Međutim, u prvoj je Crkvi bilo i teških vremena, progona, vremenā krize koja su vjernike stavljala u nevolje. O takvom nam vremenu danas govori Ivanovo Evanđelje (Iv 6, 60-69). Nakon govora o živom kruhu koji je sišao s neba, o tijelu i krvi Kristovoj koji daju vječni život, mnogi su Isusovi učenici mrmljali žaleći se da su njegove riječi tvrde. Tko ih može slušati?, govorili su. To je trenutak krize – napomenuo je Papa.

Isus je znao da se učenici žale, te ih je u toj krizi podsjetio da nitko ne može doći k Njemu ako mu nije dano od Oca. Ponovno govori o tomu kako nas Otac privlači Isusu. Tako se rješava kriza – istaknuo je Papa te dodao da od tog trenutka brojni učenici nisu više htjeli ići s Njim. Udaljili su se. Trenutak krize je trenutak izbora koji nas stavlja pred odluke koje trebamo donijeti. I ova pandemija je trenutak društvene krize – primijetio je Papa.

Evanđelje nam kaže kako je Isus upitao dvanaestoricu kane li i oni otići, a Šimun Petar mu odgovori: „Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji“. Petar, u ime dvanaestorice, ispovijeda vjeru da je Isus Sin Božji. Petar ne razumije ono što Isus govori, jesti tijelo i piti krv, ali pouzdaje se u Učitelja.

To svima nama pomaže u trenutcima krize. U tim trenutcima trebamo biti vrlo čvrsti u vjeri. Oni su učenici otišli potražiti drugog učitelja koji nije tako tvrd, kako su govorili o njemu – napomenuo je Papa te dodao – potrebna je ustrajnost, to nije trenutak za promjene, nego za vjernost i obraćenje. Mi, kršćani, moramo naučiti upravljati trenutcima mira, kao i krize. Neka nam Gospodin pošalje Duha Svetoga kako bismo se znali oduprijeti napastima u trenutcima krize i kako bismo znali biti vjerni prvim riječima, u nadi da ćemo poslije živjeti u trenutcima mira. Neka nam Gospodin dade snage da u trenutcima krize ne prodajemo vjeru – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News – aa)

 216 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.