Papa na bdijenju s mladima: Kao Marija, Božja influencerica, recite Bogu “da”

Isusu zove prihvatiti život u njegovoj krhkosti i slabosti, ali i u ljepoti


U okviru Svjetskog dana mladih, papa Franjo je jučer sa 600.000 mladih u Metro Parku u Panami, sudjelovao na molitvenom bdijenju tijekom kojeg se obratio mladima osvrćući se osobito na riječi Blažene Djevice Marije: „Neka mi bude po Tvojoj riječi!“ koje su ujedno i tema toga susreta.

Papa je potaknuo mlade da kažu „da“ toj ljubavnoj priči kao Marija koja nije bila utjecajna osoba i nije sudjelovala na društvenim mrežama onoga vremena, ali je ipak postala najutjecajnija žena u povijesti. Njezin „da“ nije bio pasivno prihvaćanje. Bio je to „da“ onih koji sve stavljaju na kocku, bez ikakvoga jamstva i znanja da su nositelji obećanja. Taj „da“ jači je od sumnji i teškoća do kojih je moglo doći, ali nisu bile razlog da kaže „ne“. Marija nije kupila životno osiguranje i zato je Božja influencerica – primijetio je Papa

Večeras slušamo kako Marijin „da“ odjekuje i umnaža se iz naraštaja u naraštaj – rekao je Sveti Otac i nastavio – To pokazuju svjedočanstva koja smo čuli. Roditelji djevojčice s down sindromom prije njezinog su rođenja rekli: „neka nam bude“, odlučili su je ljubiti, vjerovali su da svijet nije samo za jake. Reći „da“ Gospodinu znači imati hrabrosti prihvatiti život onako kako dolazi, sa svom njegovom krhkošću i slabošću, pa i sa svim njegovim proturječnostima i nedostacima smisla.

Uzeti život onako kako dolazi znači prihvatiti svoju domovinu, obitelj i prijatelje takve kakvi jesu – rekao je papa Franjo i dodao – Život prihvaćamo kada smo otvoreni za sve ono što nije savršeno, čisto i pročišćeno, ali zbog toga nije manje vrijedno ljubavi. Isus je zagrlio gubavca, farizeja i grešnika, te oprostio onima koji su ga razapeli. Samo ono što se ljubi može biti spašeno, i samo ono što se grli može biti preobraženo. Božja je ljubav veća od svih naših proturječnosti, krhkosti i slabosti, a upravo po njima On piše tu ljubavnu priču. Nakon naših padova uvijek nas grli i pomaže nam ustati. Pobjeda nije „ne pasti“, nego ustati nakon pada.

Lako je kritizirati mlade ako ih lišimo mogućnosti rada, odgoja, obrazovanja i zajedništva koji su im potrebni kako bi sanjali budućnost – rekao je Sveti Otac i naglasio – Bez toga je nemoguće sanjati budućnost i odgovoriti za koga ima smisla živjeti. Moramo im pružiti priliku, jer se osjećaju kao da ne postoje za druge i da ih se ništa ne pita. Tako ih se gura u drogu i u sve što uništava. Uvijek je moguće početi iz početka, prihvatiti poslanje i biti „influencer“ 21. stoljeća; čuvar korijena i života.

Svijet neće biti bolji ako bude manje bolesnih, slabih, krhkih ili starih, ali ni zato što će biti manje grešnika, nego kada bude više osoba koje će vjerovati u budućnost i u preobražavajuću snagu Božje ljubavi. Samo nas ljubav čini ljudskijima, sve ostalo je sugestija. Otvorite svoje srce Isusu koji vas zove prihvatiti život u njegovoj krhkosti i slabosti, ali i u ljepoti. Nemojte se bojati reći Isusu da želite sudjelovati u Njegovoj ljubavnoj priči u ovom svijetu, te da ste stvoreni za nešto više – zaključio je Sveti Otac.


Autor: VATIKAN

 661 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.