Papa na Angelusu: Svi su kršćani pozvani naviještati Evanđelje

Papa Franjo je u podnevnom nagovoru na Trgu svetoga Petra pojasnio da se evanđeoski odlomak iz današnje liturgije usredotočuje na misionarski stil koji se može sažeti u dvije točke: poslanje ima središte i lice

Svi su kršćani pozvani naviještati Evanđelje, a oni koji ne osjećaju potrebu naviještati Evanđelje, naviještati Krista, nisu dobri kršćani – upozorio je papa Franjo za vrijeme današnje molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

Papa je napomenuo kako nam današnji odlomak iz Evanđelja po Marku donosi trenutak kad je Isus dozvao dvanestoricu te im je dao poslanje. Nakon što ih je pozvao imenom „da budu s njim“ (Mk 3,14) slušajući njegove riječi i promatrajući njegove geste izlječenja, sad ih ponovno poziva kako bih poslao dva po dva. To je svojevrsna „praksa“ za ono na što će biti pozvani činiti snagom Duha Svetoga poslije Gospodinova uskrsnuća – napomenuo je Sveti Otac.

Papa Franjo pojasnio je da se današnji evanđeoski odlomak usredotočuje na misionarski stil koji se može sažeti u dvije točke: poslanje ima središte i lice. Usmjeravajući svoju pažnju prema prvoj točki, Papa je kazao da učenik misionar prije svega ima svoje središte na koje se referira, a to je središte osoba Isusa Krista.

Središte je Isus

Napomenuo je da evanđeoski izvještaj koristi niz glagola koji imaju Isusa kao svoj subjekt: „dozva ih k sebi“, „poče ih slati“, „dajući im vlast“, „zapovjedi“. Na taj se način ići i djelovati od strane dvanaestorice čini poput isijavanja iz središta, donoseći tako svijetu Isusovu prisutnost i njegova djela u svom misionarskom djelovanju. To očituje da apostoli nisu imali ništa vlastito za navijestiti, nego govore i djeluju kao „poslani“, misionari Kristovi – rekao je Sveti Otac.

Ta se evanđeoska epizoda tiče i nas: ne samo svećenika, nego svih krštenika pozvanih svjedočiti Kristovo Evanđelje u različitim životnim kontekstima – istaknuo je Papa i nastavio – Za nas je to poslanje autentično jedino ako proizlazi iz njegova nepromjenjivog središta koje je Isus. To nije inicijativa pojedinačnih vjernika, ni skupina, čak ni velikih udruga, nego je to misija Crkve koja je neodvojivo sjedinjena sa svojim Gospodinom. Nijedan kršćanin ne naviješta Evanđelje „od sebe“, nego samo kao misionar Crkve koja je od samoga Krista primila poslanje – napomenuo je papa Franjo dodajući da upravo krštenje čini kršćanina misionarom te je upozorio da kršćanin koji ne osjeća potrebu da naviješta Evanđelje, da naviješta Isusa, nije dobar kršćanin.

Siromaštvo sredstava

Druga je osobina misionarskoga stila, takoreći, lice koje se sastoji u siromaštvu sredstava – kazao je Sveti Otac i nastavio – Njegova oprema odgovara kriteriju trijeznosti. Doista, dvanaestorica su imali zapovijed da „ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu“. Učitelj želi da budu slobodni i lagani, bez potpora i usluga, sigurni jedino u ljubav Onoga koji ih šalje, snažni jedino u njegovoj riječi koju idu naviještati – rekao je Papa.

Objasnio je zatim da su štap i sandale oprema hodočasnika jer takvi su glasnici kraljevstva Božjeg: ne svemoćni menadžeri, nepomični službenici ili dive na turnejama. U tom je kontekstu podsjetio na neke svece Rimske biskupije poput svetog Filipa Nerija, napominjući da oni nisu bili službenici ili poduzetnici, nego ponizni radnici Kraljevstva – napomenuo je Sveti Otac.

Iskustvo neuspjeha

I tom „licu“ pripada također način na koji će poruka biti prihvaćena: doista, može se dogoditi da ne budu primljeni ili da ih ne poslušaju. I to je siromaštvo: iskustvo neuspjeha – kazao je Papa dodajući da odbacivanje Isusa i njegovo raspeće nagoviještaju sudbinu njegovih misionara. I samo ako smo sjedinjeni s Njim, umrlim i uskrslim, uspjet ćemo pronaći hrabrost da evangeliziramo – kazao je papa Franjo.

Neka nam Blažena Djevica Marija, prva učenica i misionarka Božje Riječi, pomogne da donesemo svijetu evanđeosku poruku u poniznoj radosti koja zrači, unatoč odbijanju, nerazumijevanju ili muci – zaključio je Papa.

 

Autor: Luka Ilić – Vatikan

 944 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.