Papa na Angelusu: Kršćanin nije izolirana osoba, nego pripada narodu

Papa Franjo je na svetkovinu Presvetoga Trojstva na Trgu svetoga Petra predvodio molitvu Anđeo Gospodnji, a u prigodnom je nagovoru istaknuo da nam svetkovina Presvetoga Trojstva omogućuje promatrati otajstvo Boga koji neprestano stvara, otkupljuje i posvećuje, uvijek s ljubavlju i iz ljubavi
Budući da je ove nedjelje opća Crkva slavila svetkovinu Presvetoga Trojstva, Sveti je Otac u svom podnevnom nagovoru promišljao o tom središnjem otajstvu kršćanske vjere i života (usp. KKC 234). Napomenuo je da nam jučerašnja liturgijska čitanja pomažu shvatiti da nam Bog ne želi objaviti samo kako postoji, nego da je On ”Bog s nama“, koji nam je blizu, koji nas ljubi, koji hoda s nama, koji se zanima za našu osobnu povijest i koji se brine o svakomu počevši od najmanjih i najpotrebitijih.

– Bog nije apstraktan, već nam je u svojoj ljubavi blizu, započeo je Papa.

Bog nije ravnodušan i dalek, nego ljubav

– On je Bog ”gore na nebu“, ali je istodobno ”ovdje na zemlji“ (usp. Pnz 4,39). Iz tog razloga ne vjerujemo u jedno udaljeno, ravnodušno biće, ne! Već vjerujemo u ljubav koja je stvorila svemir i narod, postala tijelom, za nas umrla i uskrsla te kao Duh Sveti sve preobražava i dovodi do punine, istaknuo je.

Sveti je Otac podsjetio da nam sveti Pavao, koji je osobno doživio tu preobrazbu koju je učinio Bog-Ljubav, priopćava Božju želju da ga se naziva Ocem ili, još bolje, ”tatom“, s potpunim povjerenjem djeteta koje se predaje u ruke onoga koji mu je darovao život. Duh Sveti čini da Isus Krist ne postane lik prošlosti, nego da osjetimo kako je blizu, da je naš suvremenik, da iskusimo radost bivanja djecom koju ljubi Bog.

– U evanđelju je Uskrsli obećao da će uvijek biti s nama: ‘I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta’ (Mt 28,20). Zahvaljujući njegovoj prisutnosti i moći njegova Duha možemo mirno ostvariti poslanje koje nam je povjerio, rekao je Papa objašnjavajući da je naše poslanje propovijedati i naviještati svima njegovo evanđelje i tako širiti zajedništvo s Njim i radost koja iz njega proizlazi.

Kršćanin nije izoliran, već dio naroda

– Iz tog nam razloga svetkovina Presvetoga Trojstva omogućuje promatrati otajstvo Boga koji neprestano stvara, otkupljuje i posvećuje, uvijek s ljubavlju i iz ljubavi. Otpočetka je odabrao hoditi zajedno s čovječanstvom i oblikovati narod koji je blagoslov za sve narode i ljude, ne isključujući nikoga. Kršćanin nije izolirana osoba, nego pripada narodu, narodu koji tvori Bog. Ne mogu biti kršćanin bez tog pripadanja i zajedništva, napomenuo je Papa i zaključio – Mi smo narod, narod Božji.

 

Autor: vaticannews.va/rastimo u vjeri/

 883 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.