Vijesti iz Vatikana

Papa: Molimo za stanovništvo otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem

Umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same, pozvao je Papa.

U svom redovitom nedjeljom nagovoru Papa se osvrnuo na događaj iz Markova evanđelja u kojem su Isusovi učenici, vidjeli kako neki čovjek, koji nije bio dio grupe Isusovih sljedbenika, istjeruje zloduhe u Isusovo ime te su mu stoga htjeli to zabraniti.

Isus, naprotiv, odgovara: ‘Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.’ (r. 39-40).

– Ivan i drugi učenici očituju stav zatvaranja pred nečim što se ne uklapa u njihove sheme. U ovom slučaju je riječ o činu – iako po sebi dobrom – osobe koja je ”izvan” kruga sljedbenika. Isus se, naprotiv, pokazuje vrlo slobodnim, potpuno otvorenim slobodi Duha Božjega, koji u svom djelovanju nije ograničen nikakvim granicama i nikakvom ogradom. Isus želi poučiti svoje učenike, a i nas danas, toj unutarnjoj slobodi – rekao je na početku Papa.
 
Potaknuo je na mali ispit savjesti prigodan uz ovu zgodu.

– U dobroj vjeri, štoviše, s revnošću, htjelo bi se zaštititi autentičnost nekog iskustva, štiteći utemeljitelja ili vođu od lažnih imitatora. Ali istodobno postoji i kao neki strah od ”konkurencije” da bi netko mogao preoteti nove sljedbenike, te se ne može cijeniti ono što drugi čine. Ovdje se krije korijen prozelitizma – rekao je Papa.
 
Naglasio je kako nas Isus u ovom evanđelju poziva da ne razmišljamo u kategorijama ”prijatelj/neprijatelj”, ”mi/oni”, ”oni koji su unutra/oni koji su vani”, ”moj/tvoj”, nego da idemo dalje, da otvorimo srce da bismo prepoznali prisutnost i djelovanje Boga i u neuobičajenim i nepredvidljivim sredinama i u ljudima koji nisu dio našeg kruga.
 
– Radi se o tome da trebamo više biti pozorni na istinitost dobra, lijepoga i istinskog koje se ostvaruje, no na ime i porijeklo onoga koji to čini. Umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same i ‘odsjeći’ bez kompromisa sve što može sablazniti najslabije u vjeri – pozvao je papa Franjo.
 
Zaključio je nagovor zazivom Djevici Mariji, uzoru poučljivog prihvaćanja Božjih iznenađenja, da pomogne prepoznati znakove Gospodinove prisutnosti u našoj sredini, otkrivajući ga gdje god se očituje, pa i u najnevjerojatnijim i najneobičnijim situacijama.

– Neka nas nauči ljubiti našu zajednicu bez ljubomore i zatvorenosti, uvijek otvoreni širokom obzoru djelovanja Duha Svetoga – zaključio je Papa.
 
Nakon Angelusa izrazio je blizinu stanovništvu otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem.

– Molim za poginule, kojih je na žalost mnogo, za ozlijeđene i za one koji su izgubili svoje domove i posao. Neka Gospodin utješi i podrži napore onih koji su uključeni u dopremanje pomoći – rekao je Papa.

Podsjetio je kako je ove nedjelje u Marseillesu blaženim proglašen dijecezanski svećenik Jean-Baptiste Fouque, koji je čitav život bio zamjenik župnika.

– Lijep primjer za častohlepne koji se pod svaku cijenu žele domoći položaja! Živio je na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, promicao brojna socijalna i društvena djela u korist mladih ljudi, starijih, siromašnih i bolesnih. Neka nas primjer i zagovor ovog apostola milosrđa podupru u predanom zalaganju na prihvaćanju i dijeljenju sa najslabijima i najbjednijima. Molim pljesak za novog blaženika Jean-Baptistu – zaključio je obraćanje Papa.


Autor: IKA

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
ZAGREB- 'Mladi, vjera i razlučivanje zvanja' tema je Biskupske sinode…