Papa: Molimo za stanovništvo otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem

Umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same, pozvao je Papa.

U svom redovitom nedjeljom nagovoru Papa se osvrnuo na događaj iz Markova evanđelja u kojem su Isusovi učenici, vidjeli kako neki čovjek, koji nije bio dio grupe Isusovih sljedbenika, istjeruje zloduhe u Isusovo ime te su mu stoga htjeli to zabraniti.

Isus, naprotiv, odgovara: ‘Ne branite mu! Jer nitko ne može učiniti nešto silno u moje ime pa me ubrzo zatim pogrditi. Tko nije protiv nas, za nas je.’ (r. 39-40).

– Ivan i drugi učenici očituju stav zatvaranja pred nečim što se ne uklapa u njihove sheme. U ovom slučaju je riječ o činu – iako po sebi dobrom – osobe koja je ”izvan” kruga sljedbenika. Isus se, naprotiv, pokazuje vrlo slobodnim, potpuno otvorenim slobodi Duha Božjega, koji u svom djelovanju nije ograničen nikakvim granicama i nikakvom ogradom. Isus želi poučiti svoje učenike, a i nas danas, toj unutarnjoj slobodi – rekao je na početku Papa.
 
Potaknuo je na mali ispit savjesti prigodan uz ovu zgodu.

– U dobroj vjeri, štoviše, s revnošću, htjelo bi se zaštititi autentičnost nekog iskustva, štiteći utemeljitelja ili vođu od lažnih imitatora. Ali istodobno postoji i kao neki strah od ”konkurencije” da bi netko mogao preoteti nove sljedbenike, te se ne može cijeniti ono što drugi čine. Ovdje se krije korijen prozelitizma – rekao je Papa.
 
Naglasio je kako nas Isus u ovom evanđelju poziva da ne razmišljamo u kategorijama ”prijatelj/neprijatelj”, ”mi/oni”, ”oni koji su unutra/oni koji su vani”, ”moj/tvoj”, nego da idemo dalje, da otvorimo srce da bismo prepoznali prisutnost i djelovanje Boga i u neuobičajenim i nepredvidljivim sredinama i u ljudima koji nisu dio našeg kruga.
 
– Radi se o tome da trebamo više biti pozorni na istinitost dobra, lijepoga i istinskog koje se ostvaruje, no na ime i porijeklo onoga koji to čini. Umjesto da sudimo druge, moramo preispitati sebe same i ‘odsjeći’ bez kompromisa sve što može sablazniti najslabije u vjeri – pozvao je papa Franjo.
 
Zaključio je nagovor zazivom Djevici Mariji, uzoru poučljivog prihvaćanja Božjih iznenađenja, da pomogne prepoznati znakove Gospodinove prisutnosti u našoj sredini, otkrivajući ga gdje god se očituje, pa i u najnevjerojatnijim i najneobičnijim situacijama.

– Neka nas nauči ljubiti našu zajednicu bez ljubomore i zatvorenosti, uvijek otvoreni širokom obzoru djelovanja Duha Svetoga – zaključio je Papa.
 
Nakon Angelusa izrazio je blizinu stanovništvu otoka Sulawesi, u Indoneziji, pogođenog jakim cunamijem.

– Molim za poginule, kojih je na žalost mnogo, za ozlijeđene i za one koji su izgubili svoje domove i posao. Neka Gospodin utješi i podrži napore onih koji su uključeni u dopremanje pomoći – rekao je Papa.

Podsjetio je kako je ove nedjelje u Marseillesu blaženim proglašen dijecezanski svećenik Jean-Baptiste Fouque, koji je čitav život bio zamjenik župnika.

– Lijep primjer za častohlepne koji se pod svaku cijenu žele domoći položaja! Živio je na prijelazu s devetnaestog na dvadeseto stoljeće, promicao brojna socijalna i društvena djela u korist mladih ljudi, starijih, siromašnih i bolesnih. Neka nas primjer i zagovor ovog apostola milosrđa podupru u predanom zalaganju na prihvaćanju i dijeljenju sa najslabijima i najbjednijima. Molim pljesak za novog blaženika Jean-Baptistu – zaključio je obraćanje Papa.


Autor: IKA

 1,204 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.