Papa mladima: Budite spremni riskirati!

Odvažite se ići novim stazama, riskirajte – rekao je papa Franjo mladima u svom jutrošnjem govoru za vrijeme pripremnog predsinodalnog sastanka mladih koji se ovih dana održava u Rimu,

pozivajući pritom Crkvu da sluša mlade ljude, ne isključujući pritom nikoga. Prečesto govorimo o mladim ljudima, a da ih ne pitamo što misle – kazao je Sveti Otac i dodao da postoje oni koji su skloni „idolizirati“ mladost, kao i oni kojima je draže držati mlade ljude na sigurnoj udaljenosti, umjesto da im dopuste da budu akteri svoje budućnosti.

Papa je naveo svetopisamske primjere u kojima je Bog govorio putem mladih ljudi: Samuela, Davida i Daniela. Prisutnima je rekao da su Crkvi potrebni. Pozvani ste biti predstavnici mladih ljudi svijeta jer je vaš prinos neophodan – napomenuo je papa Franjo. To je zato što je predstojeća Biskupska sinoda poziv Crkvi da ponovno otkrije obnovljeni mlađahni dinamizam.

Sveti je Otac rekao da je on osobno čitao neke od e-mail poruka upitnika koji je tajništvo Biskupske sinode postavilo na Internet i napomenuo je da ga je pogodio poziv mladih koji su od odraslih zatražili da im budu blizu i da im pomognu u donošenju važnih odluka. Jedna je tako djevojka primijetila da mladim ljudima nedostaje referentna točka i da ih nitko ne potiče da aktiviraju resurse koje posjeduju. Ta je ista djevojka istaknula opasnosti s kojima su današnji mladi suočeni i zaključila pozivom: Pomognite našem mladom svijetu koji se sve više raspada! Papa Franjo je poziv djevojke opisao kao iskren i koji zahtijeva pažnju. Crkva mora učiti nove načine prisutnosti i bliskosti – istaknuo je.

Papa je podsjetio mlade ljude da se na ovom putovanju moraju odvažiti ići novim stazama, makar to uključivalo rizike. Moramo riskirati jer ljubav zna riskirati. Bez rizika mlada osoba stari i Crkva također stari. Iz tog razloga trebamo vas mlade ljude, živo kamenje Crkve s mladim licem – rekao je Sveti Otac. Pozvao je mlade ljude da se izraze slobodno i otvoreno. Vi ste akteri i važno je da govorite otvoreno. Jamčim vam da će se vaš prinos uzeti za ozbiljno – zaključio je papa Franjo.


Izvor: Radio vatikan

1,023 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.