Papa maloljetnim zatvorenicima: Bog ne vidi etikete i presude nego djecu

Tradicionalno pokorničko bogoslužje Svjetskoga dana mladih prvi je put slavljeno u jednom zatvoru, u maloljetničkom zatvoru u Pacori, u Panami. Bît susreta pape Franje s mladim zatvorenicima, održanoga jučer, drugoga dana Papina boravka u toj zemlji, uočavala se i kroz njihove poglede.


Pogledi obilježavaju i odlomak iz Lukina Evanđelja, u kojemu se opisuje sablažnjavanje farizejā i pismoznanaca zbog Isusova ponašanja. Komentirajući ga u propovijedi, Sveti je Otac podsjetio kako, dok se oni ograničavaju samo na mrmljanje, Isus „prima grešnike i blaguje s njima“. Riječ je o dvije perspektive koje se suprotstavljaju. S jedne je strane sterilan i nekoristan pogled – onaj mrmljanja i ogovaranja – a s druge Gospodinov pogled koji poziva na preobrazbu i obraćenje.

Zidovi i etikete

Isus je izabrao biti blizu i ponuditi nove mogućnosti – objasnio je Papa te dodao – Međutim, čini se da je lakše davati nazive i etikete koji koče i stigmatiziraju prošlost, ali i sadašnjost i budućnost ljudi. Etikete koje, u konačnici, ne stvaraju ništa drugo osim podjele na dobre i loše; na pravedne i grješnike. Ali, svatko je od nas mnogo više od svojih etiketa – primijetio je papa Franjo. Takvo ponašanje kvari sve, jer podiže nevidljivi zid koji potiče na mišljenje da će se marginaliziranjem, odvajanjem i izoliranjem, na čudesan način riješiti svi problemi – istaknuo je Papa te upozorio – Silno nas raduje davati obilježja ljudima; ali ta kultura obilježavanja diskreditira osobu.

Pogled obraćenja

Cijelo je Evanđelje, naprotiv, obilježeno drugim pogledom, onim koji se rađa iz Božjega srca. Bog nas nikada ne napušta, a Gospodinova je ljubav – objasnio je Papa – ljubav koja preuzima na sebe slojevitost života i svake situacije. To je ljubav koja je sposobna pronaći putove i ponuditi mogućnosti za integraciju i promjenu, mogućnosti za ozdravljenje, praštanje, spasenje. Isus prekida i unutarnje mrmljanje koje se javlja u onomu tko, nakon što je oplakao svoj grijeh, i svjestan vlastite pogreške, ne vjeruje da se može promijeniti – napomenuo je Papa te snažno potaknuo – Otvorite prozor srca i upravite pogled prema Njemu.

Bolesna društva i plodna društva

Istaknuvši potom da mrmljanju i osudi valja suprotstaviti putove uključivanja i integracije, Papa je primijetio da se društvo razboli kada nije sposobno radovati se zbog duboke promjene svoje djece; zajednica se razboli kada se prepusti mrmljanju koje bezosjećajno uništava i osuđuje. Društvo je plodonosno kada zna pronaći dinamike koje mogu uključiti i integrirati, preuzeti odgovornost i boriti se za stvaranje mogućnosti i alternativa koje će dati nove prilike njegovoj djeci, kada se zauzme u stvaranju budućnosti kroz zajedništvo, obrazovanje i rad – istaknuo je Papa.


Autor: VATIKAN

 812 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.