Papa: Isus ne želi da budemo samo “izvjestitelji duha”, nego Njegovi živi svjedoc

Po primjeru svetih Petra i Pavla, svjedoka života, praštanja i Isusa, molimo Gospodina da ne budemo mlaki kršćani, samo „izvjestitelji“ duha, nego svjedoci koji mu svaki dan kažu: Gospodine, Ti si naš život! – rekao je papa Franjo danas tijekom euharistijskog slavlja, na svetkovinu Petra i Pavla, podijelivši tom prilikom palije 31 novom nadbiskupu metropolitu.


Sveti Petar i Pavao bili su svjedoci života, ali njihovi životi nisu bili tako čisti i ispisani po ravnim crtama – rekao je Papa i istaknuo – Bili su vrlo religiozni, no napravili su velike greške. Petar je zanijekao Gospodina, a Pavao je progonio Božju Crkvu, pa ipak Isus je u njih imao povjerenja. Polazna točka kršćanskog života nije „biti dostojan“. S onima koji su mislili da su jako dobri, Gospodin je mogao učiniti vrlo malo.

Kada mislimo da smo bolji od drugih, to je početak kraja – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Gospodin ne čini čuda s onima koji misle da su pravedni, nego s onima koji znaju da su potrebiti. Ne privlači ga naša dobrota i ne poziva nas radi toga. On nas ljubi takve kakvi jesmo i traži ljude koji nisu dovoljni sami sebi, nego su raspoloženi otvoriti mu svoje srce. Petar i Pavao bili su takvi, transparentni pred Bogom.

Petar je rekao Isusu: grešnik sam, a Pavao je napisao da je najmanji među apostolima – rekao je papa Franjo i objasnio – Shvatili su da svetost nije u uzdizanju, nego u poniženju; nije u usponu na ljestvici, nego u svakodnevnom povjeravanju vlastitog siromaštva Gospodinu koji s poniznima čini velike stvari. Naime, ta su dvojica apostola bili svjedoci oprosta, jer su u svojim padovima otkrili snagu Gospodinovog milosrđa koja ih je obnovila.

Ljudski govoreći griješili su, no susreli su veću ljubav od svojih grijeha, tako snažan oprost koji je izliječio i njihove osjećaje krivnje. Samo kada iskusimo Božji oprost, ponovo se rađamo. Isusov svjedok nije onaj koji poznaje Njegov život, nego onaj koji s Isusom živi život ljubavi – rekao je među ostalim Papa.

 1,167 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.