Vijesti iz Vatikana

Papa: Isus ne želi da budemo samo “izvjestitelji duha”, nego Njegovi živi svjedoc

Po primjeru svetih Petra i Pavla, svjedoka života, praštanja i Isusa, molimo Gospodina da ne budemo mlaki kršćani, samo „izvjestitelji“ duha, nego svjedoci koji mu svaki dan kažu: Gospodine, Ti si naš život! – rekao je papa Franjo danas tijekom euharistijskog slavlja, na svetkovinu Petra i Pavla, podijelivši tom prilikom palije 31 novom nadbiskupu metropolitu.


Sveti Petar i Pavao bili su svjedoci života, ali njihovi životi nisu bili tako čisti i ispisani po ravnim crtama – rekao je Papa i istaknuo – Bili su vrlo religiozni, no napravili su velike greške. Petar je zanijekao Gospodina, a Pavao je progonio Božju Crkvu, pa ipak Isus je u njih imao povjerenja. Polazna točka kršćanskog života nije „biti dostojan“. S onima koji su mislili da su jako dobri, Gospodin je mogao učiniti vrlo malo.

Kada mislimo da smo bolji od drugih, to je početak kraja – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Gospodin ne čini čuda s onima koji misle da su pravedni, nego s onima koji znaju da su potrebiti. Ne privlači ga naša dobrota i ne poziva nas radi toga. On nas ljubi takve kakvi jesmo i traži ljude koji nisu dovoljni sami sebi, nego su raspoloženi otvoriti mu svoje srce. Petar i Pavao bili su takvi, transparentni pred Bogom.

Petar je rekao Isusu: grešnik sam, a Pavao je napisao da je najmanji među apostolima – rekao je papa Franjo i objasnio – Shvatili su da svetost nije u uzdizanju, nego u poniženju; nije u usponu na ljestvici, nego u svakodnevnom povjeravanju vlastitog siromaštva Gospodinu koji s poniznima čini velike stvari. Naime, ta su dvojica apostola bili svjedoci oprosta, jer su u svojim padovima otkrili snagu Gospodinovog milosrđa koja ih je obnovila.

Ljudski govoreći griješili su, no susreli su veću ljubav od svojih grijeha, tako snažan oprost koji je izliječio i njihove osjećaje krivnje. Samo kada iskusimo Božji oprost, ponovo se rađamo. Isusov svjedok nije onaj koji poznaje Njegov život, nego onaj koji s Isusom živi život ljubavi – rekao je među ostalim Papa.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Danas slavimo Apostolske prvake čija su se dva glasa pretvorila…