Papa: Iako proganjana i pogrešno shvaćena, Crkva se nikada ne umara prihvaćati

Posljednji dio putovanja svetoga Pavla, kada dolazi u Rim, u središtu je današnje opće audijencije. Slikom Crkve kao “otvorene kuće” svim srcima u potrazi”, završava niz keteheza o Djelima apostolskim koji je Papa započeo 29. svibnja prošle godine.

Riječ Božja je „nezaustavljiva“, „želi trčati kako bi svima objavila spasenje“ – rekao je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije u dvorani Pavla VI., govoreći, u nazočnosti oko 7000 vjernika, o navještaju Božje ljubavi ljudima i o pozivu Crkve, kao i o tome da se ohrabrimo te od svojega doma napravimo prostor za bratstvo. Bila je to zadnja kateheza u nizu o Djelima apostolskim koji je započeo 29. svibnja prošle godine.

Odlomak iz Djela apostolskih o kojem danas razmišljamo govori kako je sveti Pavao došao u Rim, u srce carstva. Bilo mu je dopušteno da u kući živi sam s vojnikom koji ga je čuvao – rekao je Papa i primijetio – Bio je u kući, te iako je bio zatvorenik, primao je one koji su mu dolazili i koji su htjeli upoznati Krista. Nije imao slobodu kretanja, no bio je slobodan govoriti jer riječ nije okovana. Radi se o riječi koja je spremna da bude velikodušno posijana od apostola Pavla.

Ta kuća, otvorena svim srcima u potrazi slika je Crkve koja se, iako progonjena, pogrešno shvaćena i okovana, nikad ne umara majčinskim srcem primiti svakog muškarca i ženu kako bi im objavila Očevu ljubav koja je postala vidljiva u Isusu – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Dakle, dolaskom apostola Pavla u Rim, završava pripovijedanje Djela apostolskih koja ne završavaju mučeništvom apostola, nego sijanjem Božje riječi. Tako evanđelist Luka završava svoje pripovijedanje u kojem se usredotočio na putovanje evanđelja po svijetu i sažeo dinamizam Božje riječi.

Naime, Pavao je imao priliku susresti ugledne Židove i vidjevši u evanđelju ispunjenje obećanja koja su dana izabranom narodu, nastojao ih je uvjeriti u ono što je govorio o Isusu – rekao je papa Franjo u današnjoj katehezi kojom je završio niz razmišljanja o Djelima apostolskim i istaknuo – Nakon tog neslužbenog susreta uslijedio je onaj službeni tijekom kojega je navijestio Božje Kraljevstvo, no budući da svi nisu povjerovali, osudio je tvrdoću srca Božjega naroda i slavio spasenje naroda koji su bili osjetljivi na Boga i sposobni slušati evanđeosku riječ.

Draga braćo i sestre, na kraju ovog putovanja koje smo zajedno prošli, slijedeći put evanđelja po svijetu, neka Duh Sveti u svakom od nas oživi poziv da budemo hrabri i radosni navjestitelji evanđelja. Neka i nas učini sposobnima poput svetoga Pavla da natopimo svoje kuće evanđeljem i da od njih učinimo prostor za bratstvo, gdje ćemo prihvaćati Krista živoga koji nam dolazi u susret u svakom čovjeku i u svakom vremenu – zaključio je Papa.

Nakon kateheze, na kraju opće audijencije, Sveti Otac je pozdravio sve nazočne vjernike i hodočasnike, a osobito mlade, stare, bolesne i mladence, te pozvao da otvorimo svoja srca potrebama Crkve i da po Isusovom primjeru budemo blizu braći, gradeći pravedniji svijet

Izvor: Vatikan


 243 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.