PAPA: Hoditi u svjetlosti znači napustiti lažna svjetla!

Kad se ogovaraju drugi, ne hodi se u svjetlosti nego u sjeni – kazao je Sveti Otac za vrijeme Podnevnoga nagovora s prozora Apostolske palače u Vatikanu. Osvrnuvši se na evanđeoski odlomak Četvrte nedjelje korizme, kojemu su u središtu Isus i slijepac od rođenja, papa Franjo je rekao da je Krist slijepca ozdravio na neki obredni i simboličan način: prvo miješa zemlju s pljuvačkom i nanosi je slijepcu na oči; nakon toga mu nalaže da ode i okupa se u ribnjaku Siloe. Čovjek ode, opere se i progleda.

Ovim čudom Isus se pokazuje kao „Svjetlost svijeta“; a slijepac od rođenja predstavlja svakog od nas, koji smo stvoreni kako bismo upoznali Boga no, zbog posljedica grijeha smo poput slijepaca; potrebni smo novoga svjetla, svjetla vjere, koji nam je donio Isus. Slijepac iz evanđelja, ustvari, progledavši, otvara se Kristovu otajstvu. «Vjeruješ li u Sina Čovječjega?“, zapita ga Isus (r. 35). «A tko je taj, Gospodine, da bih vjerovao u njega?“, odgovori ozdravljeni slijepac (r. 36). „Vidio si ga: onaj je koji s tobom govori“ (r. 37). „Vjerujem, Gospodine!“ – i pokloni se Isusu ničice.

Ovo nas zgoda potiče na razmišljanje o našoj vjeri u Krista, Sina Božjega, a u isto vrijeme se odnosi i na Krštenje – prvi sakrament vjere – sakrament koji čini da dođemo k svjetlu, putem ponovnoga rođenja iz vode i Duha Svetoga; tako kako se dogodilo i slijepcu od rođenja, kojem se otvoriš oči nakon što se okupao u vodi ribnjaka Siloe. Slijep rođen, a zatim ozdravljen, predstavlja nas kada nismo svjesni da je Isus «Svjetlost svijeta»; kada gledamo drugamo; kada se pouzdajemo u mala svjetla i kada bauljamo u mraku – rekao je Sveti Otac.

Činjenica da onaj slijepac nije imenovan pomaže nam da se sámi oglédamo licem i imenom u njegovoj situaciji. I mi smo bili „prosvijetljeni“ od Krista u Krštenju, stoga smo dakle pozvani živjeti kao sinovi svjetla. Potrebna je korjenita promjena mentaliteta, sposobnosti prosuđivanja ljudi i stvari sukladno novoj ljestvici vrjednota, onoj koja dolazi koja dolazi od Boga. Sakrament krštenja, u stvari, traži da živimo kao sinovi svjetla i hodimo u svjetlosti – pojasnio je papa Franjo.

Kad bih vas ja sad upitao: „Vjerujete li da je Isus Sin Božji? Vjerujete li da vam može promijeniti srce? Vjerujete li da nam može pokazati stvarnost kakvom je vidi on, a ne kako je vidimo mi? Vjerujete li da je on svjetlost i daje nam istinsko svjetlo…? Što biste mi odgovorili? Neka svatko odgovori u svom srcu – kazao je Papa okupljenima.

Što znači imati istinitu svjetlost i hoditi u svjetlosti? Znači prije svega napustiti lažna svjetla: svjetlo predrasuda prema drugima, jer one iskrivljuju stvarnost i bude averziju prema onima koje sudimo i osuđujemo bez milosrđa. Kad se ogovaraju drugi, ne hodi se u svjetlosti nego u sjeni. Drugo lažno svijetlo, zbog svoje zavodljivosti i dvoznačnosti, jest svjetlo osobnog interesa: ako vrjednujemo ljude i stvari sukladno kriteriju ‘korisnosti’ za nas same, da nama ugode, radi našega prestiža, ne činimo istine u odnosima i situacijama života – kazao je.

Sveta Djevica, koja je prva prigrlila Isusa, Svjetlost svijeta – poželio je Sveti Otac – neka nam isprosi milost ponovnoga prihvaćanja – u ovoj korizmi – svjetla vjere, ponovnog otkrivanja neprocjenjivoga dara Krštenja, koje smo svi primili. I neka nas ovo novo prosvjetljenje, promijeni u stavovima i djelovanju, kako bismo i mi – počevši od svoje bijede i neznatnosti – bili nositelji zrake svjetla Kristova.

Angelus

Nakon Molitve i blagoslova nazočnih, Sveti Otac je podsjetio kako su jučer, u Španjolskoj, blaženima proglašeni Jose Álvarez-Benavides y della Torre i 114 drugova mučenika. Ovi svećenici, redovnici i laici herojski su svjedoci Krista i njegova Evanđelja mira i bratskoga pomirenja. Njihov primjer i njihov zagovor neka podupru zauzimanje Crkve u odgoju za civilizaciju ljubavi.

Pozdravio je zatim vjernike iz Rima i Italije, kao i one koji dolaze iz drugih zemalja te različite skupine hodočasnika te je kao i obično – preporučivši se svima u molitve – otpustio mnoštvo.

1,098 total views, 2 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: