Papa: Gubitak je smisla života u najrazvijenim zemljama ozbiljna opasnost

Licemjerje je govoriti o mir dok se proizvodi i prodaje oružje – rekao je papa Franjo danas u katehezi koja je bila posvećena apostolskom putovanju u Tajland i Japan. Papa je još jednom snažno osudio nuklearno naoružavanje. U središtu njegovog razmišljanja bili su gubitak smisla života koji prije svega pogađa mlade i borba protiv iskorištavanja žena i djece.

Život nije ugrožen samo atomskim oružjem. Danas je gubitak smisla života u najrazvijenijim zemljama ozbiljna prijetnja – rekao je papa Franjo danas u katehezi tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, nakon povratka s apostolskog putovanja iz Tajlanda i Japana. Da bismo zaštitili život, treba ga voljeti – istaknuo je Papa. Mladi su prve žrtve besmisla života, zbog toga je jedan susret u Tokyju bio posvećen njima. Slušao sam njihova pitanja i snove; ohrabrio sam ih da se zajedno odupru svakom obliku nasilja, da pobijede strah i zatvorenost, otvarajući se Božjoj ljubavi, u molitvi i služenju bližnjemu.

Naime, „Zaštititi svaki život“ bio je moto njegovog posjeta Japanu. Radi se o zemlji koja nosi rane atomskog bombardiranja i cijelom je svijetu glasnogovornica o temeljnom pravu na život i mir – rekao je Sveti Otac i podsjetio na posjete Hiroshimi i Nagasakiju, te na susret s preživjelima i rodbinom žrtava. Još je jednom snažno osudio nuklearno naoružavanje i licemjeran govor o miru, dok se proizvodi i prodaje oružje. To je zemlja koja je, nakon te tragedije i nakon nedavne trostruke nesreće u Fukushimi, 2011. godine, pogođena potresom, tsunamijem i nuklearnom eksplozijom, pokazala izvanrednu sposobnost za borbu za život.

Prvi je susret u Zemlji izlazećeg sunca bio s biskupima te Crkve koja je vrlo mala, no nositeljica je Isusovog evanđelja. Osim susreta s vlastima i diplomatskim zborom, papa Franjo je u Tokyju susreo cara Naruhita. Na obzoru te kulture susreta koja je mu je draga, zaželio je da Japan, ostajući vjeran svojim religioznim i moralnim vrijednostima, te otvoren evanđeoskoj poruci, bude zemlja pokretač pravednijeg i mirnijeg svijeta, kao i sklada između čovjeka i okoliša.

Na Tajlandu, starom kraljevstvu koje je modernizirano, Papa je najprije susreo kralja, predsjednika Vlade i predstavnike vlasti, te odao poštovanje bogatoj duhovnoj i kulturnoj tradiciji tajlandskog – kako ga je nazvao – „naroda osmjeha“. U katehezi je osim toga, posebno istaknuo značenje ekumenskog i međureligijskog susreta na najvećem sveučilištu u toj zemlji.

Potaknuo sam zauzimanje za sklad između različitih sastavnica te zemlje, kao i gospodarski razvoj kako bi mogao biti na korist svima, te da bi se izliječile rane iskorištavanja, osobito žena i djece – rekao je Papa i dodao – Budistička je religija sastavni dio povijesti i života toga naroda, zato sam posjetio vrhovnog budističkog patrijarha, nastavljajući putom uzajamnog poštovanja koji su započeli moji prethodnici, kako bi u svijetu raslo suosjećanje i bratstvo.

Sveti Otac se prisjetio i posjeta bolnici Saint Louis u Bangkoku, trenutaka koje je posvetio svećenicima, biskupima, Bogu posvećenim osobama i isusovcima, te mise koju je slavio u tom gradu s cijelim Božjim narodom, a potom mladih u katedrali gdje se moglo iskusiti da se u novoj obitelji koju je Isus oblikovao nalazi i glas tajlandskog naroda. Papa je na kraju izrazio veliku zahvalnost tajlandskom i japanskom narodu, te zaključio: Neka ih Bog blagoslovi obiljem napretka i mira!

Izvor: Vatikan


 

 1,871 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.