Vijesti iz Vatikana

Papa: Graditi veze istinskog bratstva s pentekostalcima, karizmaticima i evangelicima

Papa Franjo primio je 28. rujna u Vatikanu oko 60 sudionika plenarne skupštine Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i potaknuo ih na izgradnju veza istinskog bratstva s pentekostalcima, karizmaticima i evangelicima, prenosi Vatican News.

Naša je dužnost razlučiti i prepoznati prisutnost Duha Svetoga u tim zajednicama, nastojeći s njima izgraditi veze istinskog bratstva. To će biti moguće umnažanjem prilika za susret i prevladavanjem međusobnog nepovjerenja čiji su razlozi često u neznanju ili nedostatku razumijevanja. Za to je potreban proces, rekao je Papa i istaknuo svoje osobno iskustvo. Kao isusovački provincijal zabranio je isusovcima surađivati s Katoličkim pokretom obnove jer je više molitvenih susreta izgledalo kao škola sambe. Nakon što ih je bolje upoznao, zamolio je za oproštenje, te je kao biskup imao s njima dobar odnos.

Potrebno je međusobno bratsko posjećivanje koje se sastoji od molitve, navještaja evanđelja i služenja potrebitima. Na taj način katolici mogu poštovati iskustvo mnogih zajednica koje vjeru često žive na drukčiji način od onoga na koji smo navikli, i s druge strane, njima mogu pomoći prevladati predrasude o Katoličkoj Crkvi, te prepoznati da u riznici neprocjenjive tradicije koja je primljena od apostola, Duh Sveti nastavlja djelotvorno raditi, rekao je Sveti Otac.

Spomenuvši odnose između katolika, pentekostalaca, karizmatika i evangelika, koji zbog različitih vjerskih iskustava nisu uvijek jednostavni, papa Franjo primijetio je da je nagla pojava novih zajednica koje su navezane na osobu nekog propovjednika u suprotnosti s načelima povijesnih Crkvi. Članovi tih zajednica mogu biti zavedeni na osjećajnoj razini. Činjenica je da su te zajednice privukle mnoge katolike, te da razlog za to može postati razlog za osobno preispitivanje i pastoralnu obnovu.

 

Postoje mnoge zajednice koje, nadahnute tim pokretima, žive istinska kršćanska iskustva te katolici mogu prihvatiti ta bogatstva. Crkva raste u vjernosti Duhu Svetom onoliko koliko više uči ne krotiti ga, nego prihvaćati ozbiljnim razlučivanjem svježinu njegove novosti koja nam pomaže shvatiti najdublje stvari i mijenjati mnoge navike, pa i stegovne običaje. Ne smijemo se prepustiti nepokretnim i nepromjenjivim stajalištima, nego prihvatiti rizik i upustiti se u avanturu promicanja jedinstva s vjernom poslušnošću Crkvi, bez gašenja Duha. Naime, Duh stvara novost i vodi sve prema istinskom jedinstvu koje nije jednoličnost. Otvorenost srca, traženje zajedništva i razlučivanja, stavovi su koji moraju karakterizirati naše odnose, zaključio je Papa.


Autor: VATIKAN (IKA

(Visited 2 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Proslavljena 50. obljetnica Zagrebačke Biblije, objavljene u vrijeme  komunističkog režima,…