Papa pozdravio hrvatske hodočasnike s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i ohrabrio ih

Upravo je povjerenje ono što nas tjera da
tražimo bez zabrinutosti i uznemirenosti ono što nam je potrebno


Zlu su dani izbrojani, jer Isus je jači – rekao je papa Franjo danas u katehezi  tijekom opće audijencije na Trgu svetoga Petra, te pozvao na razmatranje prvog od sedam zaziva molitve „Oče naš“: „sveti se ime tvoje“. Tih se sedam molitava koje se nalaze u „Oče našu“, mogu podijeliti u dvije podskupine. Prve tri u središtu imaju „Ti“ Bože Oče, a ostale četiri „mi“ i naše ljudske potrebe. U prvom dijelu Isus nam očituje svoje želje koje su upućene Ocu: „sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja“; a u drugom dijelu On ulazi u nas i postaje tumač naših potreba, a to su: kruh naš svagdanji, oproštenje grijeha, pomoć u napasti i oslobođenje od zla.

To je obrazac svake kršćanske molitve i svake ljudske molitve koja je uvijek izrečena, s jedne strane, kao kontemplacija o Bogu, Njegovom otajstvu, Njegovoj ljepoti i dobroti, a s druge, kao iskrena i hrabra molba za ono što trebamo kako bismo dobro živjeli – rekao je Papa i primijetio – Tako u svojoj jednostavnosti i biti, „Oče naš“ odgaja one koji ga mole da ne umnažaju isprazne riječi, jer – kako sam Isus kaže – „Ta zna vaš Otac što vam treba i prije negoli ga zaištete“ ( Mt 6,8).

Kada razgovaramo s Bogom, ne činimo to kako bismo mu otkrili ono što imamo u svom srcu – rekao je Sveti Otac i istaknuo – On ga poznaje mnogo bolje od nas! Ako je Bog za nas tajna, mi, međutim, nismo zagonetka u njegovim očima (Ps 139,1-4). Bog je poput onih majki kojima je potreban samo pogled kako bi razumjele sve o djeci; jesu li sretna ili tužna, iskrena ili nešto skrivaju.

Prvi korak u kršćanskoj molitvi je ,stoga, predanje sebe Bogu i Njegovoj providnosti – rekao je papa Franjo i objasnio – To je kao da kažemo: Gospodine Ti sve znaš, ne moram Ti ni reći svoju bol, molim te samo da budeš ovdje uz mene; Ti si moja nada. Zanimljivo je primijetiti da nas Isus u govoru na gori, odmah nakon što nam je predao molitvu „Oče naša“, potiče da se ne brinemo i ne žalostimo oko svega. Čini se to kao proturječje. Prvo nas uči tražiti kruh svagdanji, a onda nam kaže: „Nemojte dakle zabrinuto govoriti: `Što ćemo jesti?` ili: `Što ćemo piti?` ili: `U što ćemo se obući?” (Mt 6,31). To je proturječje samo naizgled, jer kršćanske molbe izražavaju povjerenje u Oca, i upravo povjerenje je ono što nas tjera da tražimo bez zabrinutosti i uznemirenosti ono što nam je potrebno.

Zato molimo govoreći: „sveti se ime Tvoje!“ – rekao je Papa i nastavio – U toj se molitvi osjeća cijelo Isusovo divljenje Očevoj ljepoti i veličini, te želja da ga svi prepoznaju i ljube zbog onoga što On uistinu jest. U isto vrijeme tu je i molitva da Njegovo ime bude sveto u nama, u našoj obitelji, zajednici i u cijelom svijetu. Bog je taj koji nas posvećuje i preobražava svojom ljubavlju, no u isto vrijeme i mi smo ti koji svojim svjedočenjem očitujemo Božju svetost u svijetu, čineći Njegovo ime prisutnim. Bog je svet, no ako mi, ako naš život nije svet, tu se onda radi o velikoj nedosljednosti.

Božja se svetost mora odražavati u našim djelima i našem životu – rekao je Sveti Otac i dodao – Mi smo kršćani, Bog je svet, no činimo mnogo loših stvari. To ne služi i ne pomaže ničem, ali boli i sablažnjava. Božja svetost je snaga koja se širi. Mi molimo kako bi žurno porušila prepreke u našem svijetu. Kada Isus počne propovijedati, zlo koje pogađa svijet prvo plaća posljedice. Zli duhovi zaklinju: „Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!“ (Mk 1,24) – rekao je Sveti Otac podsjećajući na odlomak iz Markova evanđelja.

Nikada nitko nije vidio takvu svetost koja se ne brine za sebe samu, već se okreće prema van – rekao je papa Franjo i naglasio – To je Isusova svetost koja se širi u koncentričnim krugovima kao kad se kamen baci u vodu. Zlu su dani izbrojeni, ono nije vječno i ne može nam više nauditi, jer stigao je snažan čovjek koji je zaposjeo svoju kuću (Mk 3,23-27). Taj je snažan čovjek Isus koji i nama daje snagu da zaposjednemo svoj nutarnji dom. Molitva odbacuje svaki strah. Otac nas ljubi, Sin diže ruke stavljajući ih uz naše, Duh djeluje u tajnosti za otkupljenje svijeta. A mi? Ne lebdimo u nesigurnosti. Imamo veliku sigurnost: Bog nas ljubi; Isus je dao svoj život za nas! Duh je u nama. To je velika sigurna stvar. A zlo? Boji se. A to je lijepo – zaključio je Papa.

Nakon kateheze papa Franjo je pozdravio sve hodočasnike među kojima i bogoslove Đakovačko osječke nadbiskupije.

“Srdačno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito bogoslove, studente i profesore Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu. Dragi prijatelji, ohrabrujem vas da se posvetite s marljivošću i predanošću svojim studijima, kako biste bili „spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama“ (1 Pt 3, 15). Potičem vas prije svega da uskladite intelektualni rad s osobnim i crkvenim životom. Ova korizma neka vam bude milosno vrijeme u kojem ćete obnoviti predanje svoga srca i uma Gospodinu. Hvaljen Isus i Marija!”Nakon kateheze papa Franjo je pozdravio sve hodočasnike među kojima i bogoslove Đakovačko osječke nadbiskupije.


Autor: Vatikan

 1,133 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.