Papa Franjo: Život je dar koji valja štititi od začeća do prirodnoga završetka

Sveti Otac je danas primio u audijenciju članove Talijanske unije za borbu protiv mišićne distrofije, te izrazio zahvalnost onima koji za osobe oboljele od distrofije i drugih neuromišićnih bolesti postaju “zrake nade”

Barbara Castelli; Ariana Anić – Vatikan

Dar života valja promicati, čuvati i štititi od začeća do prirodnoga završetka, a ljubav je najrječitiji oblik evanđeoskoga svjedočenja jer, odgovarajući na konkretne potrebe, očituje ljudima Božju ljubav – rekao je papa Franjo pozdravljajući članove Talijanske unije za borbu protiv mišićne distrofije, koje je danas primio u audijenciju.

Nada i ljubav

Brojne članove i dragovoljce unije Papa je nazvao pravim zrakama nade koje olakšavaju trenutke samoće i malodušnosti, i ohrabruju u suočavanju s bolešću mirno i s pouzdanjem. Biti uz one koji trpe, naime, ne znači samo zajamčiti prijateljsku pomoć u svakodnevnom životu primjerice u prijevozu, fizikalnoj terapiji, kućnim posjetima, – napomenuo je Papa te objasnio – nego znači tjelesnoj rehabilitaciji pridružiti ‘duhovnu rehabilitaciju’, odnosno geste blizine, kako bi se borili ne samo protiv tjelesne boli, nego i protiv moralnoga trpljenja zbog napuštenosti i osamljenosti.

Neizrečeni bolesnikovi problemi

Besplatnost usluge, profesionalnost i kontinuitet, obilježja su djelovanja Talijanske unije za borbu protiv mišićne distrofije, čiji se članovi, koji su – prema Papinim riječima – svjedoci solidarnosti i evanđeoske ljubavi, razlikuju i po diskreciji, vjernosti, pozornosti, te spremnosti i djelotvornosti, a sposobni su također naslutiti i neizrečene probleme bolesnika. Vaš je dragocjeni rad doista poseban čimbenik humanizacije – napomenuo je Sveti Otac. Zahvaljujući različitim vrstama uslugā koje vaša udruga promiče i konkretizira, društvo postaje pozornije na dostojanstvo čovjeka i na njegova višestruka očekivanja.

Isus nas je naučio hoditi u ljubavi

Samo ako voli druge i daruje im se, osoba se potpuno ostvaruje – istaknuo je Papa. Dijeleći sve do smrti naš zemaljski život Isus nas je naučio hoditi u ljubavi, a to je – dodao je – najrječitiji oblik evanđeoskoga svjedočanstva. Baština je to koja je kroz stoljećā nadahnula mnoge kršćane, muškarce i žene, kao i brojne svete svećenike – rekao je Papa te spomenuo Giuseppea Cottolenga, Luigija Guanellu i Luigija Orionea.

Vježbaonica života, solidarnosti i prihvata

Ljubav je vrelo istinske sreće – napomenuo je potom papa Franjo ističući vrijednost božanskoga dara života koji – kako je rekao – treba promicati, čuvati i štititi od začeća do prirodnoga završetka. Pozvani ste biti ‘vježbaonica’ života, ponajviše za mlade, dajući svoj prinos u njihovu odgoju za kulturu solidarnosti i prihvata, otvorenu potrebama najslabijih ljudi. To se postiže kroz važnu pouku trpljenja; pouku koja dolazi od bolesnih osoba koje trpe, i koju ne može dati nijedna druga katedra – istaknuo papa Franjo.

Izvor: radio vatikan

 1,127 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.