Papa Franjo ‘zahvalan Bogu’ za konferenciju o Martinu Lutheru

Priznajem kako je moja prva reakcija na ovu hvalevrijednu inicijativu Papinskog odbora povijesnih znanosti bila zahvalnost Bogu kao i određena iznenađenost, jer bi ovakav susret ne tako davno bio nezamisliv – kazao je papa Franjo sudionicima trodnevnog skupa „Luther: 500 godina poslije“, koji je u Vatikanu organizirao već spomenuti Papinski odbor. „Katolici i luterani raspravljaju o Lutheru na skupu koji organizira Ured Svete Stolice: doista proživljavamo plodove Duha Svetoga koji nadilazi svaku prepreku i pretvara sukob u priliku za rast u zajedništvu“, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je potom podsjetio na dokument naslovljen „Od sukoba do zajedništva“, koji je pripremilo Luteransko-rimokatoličko povjerenstvo za zajedničko obilježavanje 500. godišnjice početka Reformacije. Rekao je kako mu je posebno drago čuti, što je ta komemoracija znanstvenicima iz različitih ustanova pružila priliku da zajedno istraže te događaje. Istaknuo je da ozbiljno istraživanje Luthera kao osobe te njegove kritike onodobne Crkve i papinstva zasigurno doprinosi nadilaženju atmosfere međusobnog nepovjerenja i suparništva, koji su predugo obilježavali odnos između katolika i protestanata.

Pozorno i temeljito istraživanje bez predrasuda i polemike omogućuje Crkvama koje su sada u dijalogu da razluče i prihvate sve ono što je bilo pozitivno u Reformaciji, dok se s druge strane distanciraju od pogrešaka, krajnosti i neuspjeha, priznajući grijehe koji su doveli do podjele – kazao je papa Franjo.

„Svi smo mi itekako svjesni kako se povijest ne može promijeniti“, rekao je Papa te nastavio: „A opet danas, nakon 50 godina ekumenskog dijaloga između katolika i protestanata, moguće je upustiti se u čišćenje pamćenja.“ Pritom je upozorio da se tu ne radi o nepraktičnom ispravljanju svega što se dogodilo prije petsto godina, nego „da se ta povijest drukčije ispriča“ bez bilo kakvog traga ogorčenosti zbog pretrpljenih ozljeda koje su izobličile naše viđenje jedni drugih.

„Danas smo, kao kršćani, svi mi pozvani ostaviti iza sebe sve predrasude prema vjeri koju drugi ispovijedaju s drukčijim naglascima ili jezikom, oprostiti jedni drugima zbog grijeha koje su počinili naši preci i zajedno od Boga zatražiti dar pomirenja i jedinstva“, zaključio je papa Franjo.

 

izvor: radio vatikan

Facebook Komentari

0 Comments

  No comments!

  There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

  Leave reply

  <

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: