Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo: Ulažimo u mir, a ne u rat

Prvi svjetski rat je svima ozbiljna opomena kako bismo odbacili
kulturu rata i zalagali se za izgradnju mira

Nakon podnevne molitve Sveti Otac je podsjetio da danas obilježavamo stogodišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, te je citirao svojeg prethodnika papu Benedikta XV. koji je taj sukob nazvao „beskorisnim pokoljem“. Danas su u 13.30 po europskom vremenu, radi te obljetnice zvonila zvona u cijelom svijetu, pa i na Bazilici svetoga Petra.

Prvi svjetski rat je za sve ozbiljna opomena kako bismo odbacili kulturu rata i tražili svako zakonsko sredstvo za okončanje sukobâ koji još uvijek prolijevaju krv u mnogim dijelovima svijeta. Čini se da ne učimo – primijetio je papa Franjo i apelirao – Dok se molimo za sve žrtve te strašne tragedije, recimo snažno: ulažimo u mir, a ne u rat!

Kao simbolični znak zauzetosti za mir, papa Franjo je spomenuo gestu velikog svetog Martina iz Toursa kojega Crkva danas slavi. On je razrezao svoj plašt na dva dijela kako bi ga podijelio sa siromahom. Taj čin ljudske solidarnosti neka svima pokazuje put izgradnje mira – zaključio je Papa.


Autor; Marco Guerra, Ivica Hadaš – Vatikan

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svaki dan s Bogom si na jednom novom početku, nemoj…