Papa Franjo u Svetoj Marti: Moramo biti uporni u molitvi

On je prijatelj koji uvijek daje dobro

Moramo biti uporni kada nešto tražimo od Gospodina – rekao je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte u Vatikanu istaknuvši – Bog je prijatelj koji nam može dati ono što nam je potrebno. U propovijedi se Papa usredotočio na odlomak današnjeg evanđelja koji nas poučava kako trebamo moliti. U njemu Isus govori svojim učenicima o čovjeku koji je u ponoć kucao na vrata svojega prijatelja moleći ga nešto za jelo. Prijatelj mu je odgovorio da je nezgodan trenutak jer je već u krevetu, no ipak je ustao i dao mu ono što je tražio.

Ističući tri elementa: čovjeka u potrebi, prijatelja i malo kruha, Sveti Otac je rekao da se radi o iznenadnom posjetu potrebitog prijatelja čija je molba uporna jer ima povjerenja u prijatelja koji ima ono što mu treba. Molio je uporno. Slika je to kojom nas Gospodin poučava kako treba moliti.

Moliti treba odvažno, jer kada molimo imamo potrebu, trebamo nešto – rekao je papa Franjo i istaknuo – Bog je prijatelj. On je bogati prijatelj koji ima kruha, to jest, ono što nam treba. Isus nam je time rekao: “U molitvi budite uporni. Nemojte se umoriti!” No, nemojte se umoriti od čega? Od traženja. “Tražite i dat će vam se!”

Molitva nije poput čarobnog štapića, nije to da čim zatražimo, dobivamo – rekao je Papa i nastavio – Nije dovoljno da izmolite dva “Oče naša” i odete. Molitva je posao koji traži volju, ustrajnost, odlučnost, bez srama. Zašto? Zato što kucamo na vrata svojeg prijatelja. Bog je prijatelj, a s prijateljem to možemo učiniti. Potrebna je stalna i uporna molitva. Sjetimo se na primjer svete Monike koja je mnogo godina molila, pa i u suzama, za obraćenje svoga sina. Gospodin ju je na kraju uslišio.

Sveti Otac je naveo i primjer koji se dogodio u Buenos Airesu. Jedan je čovjek, radnik, imao kćer na samrti. Liječnici nisu davali nikakve nade i zato je prevalio 70 kilometara kako bi došao u svetište Gospe od Lujána. Kada je stigao bila je noć, a svetište zatvoreno. Cijelu je noć vani molio Bogorodicu: „Hoću svoju kćer! Ti mi je možeš dati“. Kada se sljedećeg jutra vratio u bolnicu našao je suprugu koja mu je rekla: “Znaš, liječnici su je odveli na još jedno ispitivanje, ne mogu objasniti zašto se probudila i tražila hranu, nema više ničega, dobro je i izvan opasnosti”. Taj  je čovjek znao kako se moli.

Papa Franjo je pozvao i na razmišljanje o svojeglavoj djeci koja kada nešto žele, viču i plaču govoreći: “Hoću to!” I na kraju roditelji popuste. Netko bi mogao pitati: no, neće li se Bog naljutiti ako tako činimo? Isus je to predvidio i rekao: „Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu! (Lk 11,13).

On je prijatelj koji uvijek daje dobro. Daje sve više. Riješi nam neki problem, a osim toga daje nam i Duha Svetoga. Razmislimo malo kako molimo? Poput papige? Molimo li upravo s potrebom u srcu? Borimo li se s Bogom u molitvi da nam dade ono što trebamo ukoliko je dobro? Učimo iz ovog odlomka evanđelja kako moliti – potaknuo je na kraju Papa.


Autor: vaticannews.va

 1,826 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.