Papa Franjo u Domu svete Marte: Nebo nije dosadno!

Nebo nije, kako neki misle, dosadno mjesto, nego susret licem u lice s Isusom – istaknuo je papa Franjo za vrijeme mise slavljene u Domu svete Marte u Vatikanu, govoreći o obećanju vječne sreće koje nam daje Bog. Mi kroz zemaljski život hodimo u sigurnosti, pouzdajući se u to obećanje.

Polazišna točka Papina promišljanja bilo je prvo čitanje današnje liturgije. Riječ je o odlomku iz Djela apostolskih koji donosi Pavlov govor u sinagogi u Antiohiji pizidijskoj. Sveti Pavao prisutnim Židovima govori da stanovnici Jeruzalema i njegove starješine nisu upoznali Isusa te da su ga osudili na smrt, no Bog ga je uskrisio od mrtvih. „I mi vam navješćujemo evanđelje: obećanje dano ocima Bog je ispunio djeci, nama, uskrisivši Isusa“, kazao je Sveti Otac navodeći riječi apostola Pavla.

Hoditi s Božjim obećanjem u srcu

S tim obećanjem u srcu Božji je narod hodio putom sa sigurnošću koja je proizlazila iz spoznaje da je izabran narod – rekao je papa Franjo i nastavio – Narod koji je često bio nevjeran, pouzdavao se u to obećanje jer je znao da je Bog vjeran. Iz tog je razloga išao naprijed, uzdajući se u Božju vjernost.

I mi smo na putu. No kamo idemo? – upitao je Sveti Otac i odgovorio – Na putu smo prema nebu. No neki bi mogli pitati: Što je nebo? Tu postajemo nesigurni u svom odgovoru, ne znamo dobro objasniti što je to nebo. I toliko puta zamišljamo apstraktno nebo, nebo koje je daleko… No neki razmišljaju: „Ali, neće li biti dosadno biti tamo čitavu vječnost?“ Ne, to nije nebo. Mi smo na putu prema susretu: konačnom susretu s Isusom. Nebo je susret s Isusom – istaknuo je papa Franjo.

Isus radi za nas, moli za nas

Papa je rekao da se često moramo vraćati ovoj misli: „Hodim kroz život kako bih susreo Isusa“. Riječ je o susretu koji će nam darovati vječnu sreću – potvrdio je Sveti Otac te je potom postavio sljedeće pitanje – No što u međuvremenu radi Isus? On ne sjedi čekajući na nas, već, kao što piše u Evanđelju po Ivanu, radi za nas. On sâm je rekao: „Vjerujte u mene“ i „Idem pripraviti vam mjesto“. A koji je Isusov posao? To su molitva i zagovor – napomenuo je papa Franjo i nastavio – Isus moli za mene, moli za svakog od nas. No to je nešto što trebamo s vremena na vrijeme ponoviti kako bismo se uvjerili: On je vjeran i moli za mene, u ovom trenutku.

On je vjeran i pripravlja nam mjesto

Papa je potom podsjetio na Isusove riječi s Posljednje večere kad je Petru obećao: „Molit ću za tebe“. I to što je rekao Petru, govori svima nama: „Molim za tebe“. I svatko od nas bi trebao samom sebi reći: „Isus moli za mene“, radi, pripravlja mi to mjesto. On je vjeran – napomenuo je Sveti Otac – i On to radi jer je obećao. Nebo će biti taj susret, susret s Gospodinom koji je otišao pred nama kako bi nam pripravio mjesto, susret za svakog od nas. I to nam daje pouzdanje, omogućuje da raste naše povjerenje.

Isusov zagovor

Isus je svećenik koji nas zagovara sve do kraja svijeta – kazao je papa Franjo i zaključio – Neka nam Gospodin udijeli tu svijest da smo na putu s tim obećanjem u srcu; neka nam Gospodin dade tu milost da gledamo prema gore i pritom mislimo: „Gospodin se moli za mene“.


Izvor: Radio vatikan

3,012 total views, 9 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: