Papa Franjo u Angelusu: Crkva ističe ljepotu braka, ali je blizu onima kojima on ne uspije

Crkve ne osuđuje, nego nastoji dovoditi Bogu ranjena i izgubljena srca

Crkva ističe ljepotu braka, no blizu je onima koji nisu uspjeli – rekao je danas papa Franjo prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije (Mk 10,2-16) koje govori o Isusovoj pouci o braku. Farizeji su željeli iskušati Isusa i zato su ga pitali je li dopušteno mužu otpustiti svoju ženu kako je bilo predviđeno Mojsijevim zakonom (Mk 10,2-4).

Isus je mudro i s autoritetom, koji mu je dao Otac, gledao Mojsijev zakon u pravom svjetlu i kazao: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed“ (Mk 10,5). Radi se o dopuštenju koje je trebalo popuniti pukotine koje je stvorila naša sebičnost, ali ne odgovara izvornoj nakani Stvoritelja – naglasio je Papa.

Isus je zatim podsjetio na Knjigu postanka: „Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo“ (Mk, 10,6-7). I zaključuje: „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ (Mk 10,9) – citirao je Sveti Otac i istaknuo – U izvornom svojem planu Stvoritelj nije zamislio muškarca koji, kad se oženi, ako stvari ne idu dobro, može otpustiti ženu. Naprotiv, muškarac i žena su pozvani međusobno se upoznati, nadopunjavati i pomagati u braku.

Ta je Isusova pouka vrlo jasna i štiti dostojanstvo braka kao jedinstvo ljubavi koja podrazumijeva vjernost – rekao je papa Franjo i nastavio – Ono što omogućava bračnim parovima da ostanu ujedinjeni u braku jest ljubav međusobnog darivanja koje podupire Kristova milost. Ako, međutim, među supružnicima prevlada osobni interes i zadovoljstvo, onda njihovo jedinstvo neće opstati.

Evanđelje nas podsjeća da muškarac i žena koji su pozvani živjeti odnos ljubavi, mogu napraviti neke stvari koje među njima izazivaju krizu – rekao je Papa i napomenuo – Isus ne dopušta sve ono što može dovesti do puknuća odnosa. Čini to kako bi potvrdio Božji plan u kojem se ističu snaga i ljepota ljudskog odnosa. Crkva se s jedne strane ne umara potvrđivati ljepotu obitelji, kao što nam je opisuje Sveto pismo i tradicija, a s druge strane nastoji da njezinu majčinsku blizinu stvarno osjete oni koji žive iskustvo prekinutih odnosa ili koji ih i dalje moraju nositi s mukom i trpljenjem.

Božji nas način djelovanja prema svojem nevjernom narodu, to jest prema nama, uči da Bog može ranjenu ljubav izliječiti kroz milosrđe i oproštenje. Zato se od Crkve, u tim prilikama, ne traži odmah, i samo, osuda. Naprotiv, suočena s tolikim bolnim neuspjelim brakovima, osjeća se pozvana živjeti svoju prisutnost ljubavi i milosrđa, kako bi dovela Bogu ranjena i izgubljena srca – zaključio je Sveti Otac.


Autor: Ivica Hadaš – Vatikan

1,319 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.