Papa Franjo u Angelusu: Bez Krista nema pravog usmjerenja

Prvi kruh koji Isus daje gladnom narodu je 'kruh riječi'

Današnje nam evanđelje govori kako su se apostoli nakon prvog zadatka vratili Isusu i izvijestili ga o svemu onome što su činili i što su poučavali – rekao je papa Franjo prije podnevne molitve Anđeoskog pozdravljenja okupljenom mnoštvu hodočasnika na Trgu svetoga Petra u Vatikanu.

Nakon iskustva tog zadatka, svakako uzbudljivog i napornog, bio im je potreban odmor – rekao je Papa i primijetio – Isus se pun razumijevanja brine kako bi im osigurao malo odmora te kaže: „Hajdete i vi u osamu na samotno mjesto, i otpočinite malo“. No, taj se put Isusova namjera nije mogla ostvariti, jer je mnoštvo, predosjećajući u koje bi se to samotno mjesto mogao uputiti barkom zajedno sa svojim učenicima,  tamo stiglo prije njihovog dolaska.

Isto se može dogoditi i danas – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ponekad ne uspijevamo ostvariti svoje projekte, jer se dogodi nešto nepredviđeno i hitno što pokvari naše planove te traži da budemo otvoreni i raspoloživi za potrebe drugih.

U takvim smo okolnostima pozvani oponašati ono što je učinio Isus: „Kad iziđe iz barke, vidje silan svijet i sažali mu se jer bijahu kao ovce bez pastira pa ih stane poučavati u mnogočemu“ – citirao je papa Franjo evanđelje i objasnio – U toj nam kratkoj rečenici evanđelist daje bljesak svjetla jedinstvene snage fotografirajući oči božanskog Učitelja i njegovo poučavanje.

Promotrimo tri glagola te filmske slike: vidjeti, suosjećati, poučavati – potaknuo je Papa i nastavio – Možemo ih zvati Pastirovim glagolima. Isusov pogled nije neutralan pogled, ili još gore, hladan i udaljen, jer Isus uvijek gleda očima srca. Njegovo je srce tako nježno i puno samilosti, koje zna osjetiti ljudske potrebe, pa i one najskrivenije. Osim toga, njegovo suosjećanje jednostavno ne pokazuje samo osjećajno djelovanje prema teškom položaju ljudi, nego mnogo više: ono je stav otvorenosti Boga prema čovjeku i njegovom životu. Isus se prikazuje kao ostvarenje skrbi i Božje brige za svoj narod.

Budući da je Isus dirnut vidjevši tolike ljude kojima je potrebno vodstvo i pomoć, očekivali bismo ​​da će početi odmah činiti neka čuda – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Međutim, počeo ih je podučavati mnogim stvarima. To je prvi kruh koji Mesija daje gladnom i izgubljenom mnoštvu: kruh riječi.

Svi trebamo riječ istine koja će nas voditi i osvjetljavati put – rekao je papa Franjo i dodao – Bez istine, koja je i sâm Krist, ne može se naći pravi smjer u životu. Kada se udaljimo od Isusa i od njegove ljubavi, gubimo se i naš se život pretvara u razočaranje i nezadovoljstvo. S Isusom koji je uvijek pokraj nas možemo nastaviti sigurni, mogu se nadvladati kušnje, možemo napredovati u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Isus je postao dar za druge, postavši tako uzor ljubavi i služenja za svakog od nas.

Neka nam Blažena Djevica Marija pomogne nositi probleme, trpljenja i teškoće naših bližnjih pomoću uzajamnog dijeljenja i služenja – rekao je Sveti Otac u podnevnom nagovoru.

Autor: vaticannews.va/rastimo u vjeri

 2,285 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.