Papa Franjo: Trudite se živjeti u skladu sa svojim krsnim obećanjima

Plamen koji je upaljen u našem srcu i mora biti podržavan molitvom i ljubavlju


Odnos Isusa i ljudi, te odnos Isusa i Oca dvije su stvari na koje se papa Franjo usredotočio danas na blagdan Gospodinova krštenja, u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. U evanđeoskom izvještaju o Isusovom krštenju na Jordanu ističe se uloga naroda koji nije samo pozadina te scene, nego važan čimbenik – rekao je Papa i objasnio – Naime, prije nego što je uronio u vodu, Krist je uronio u mnoštvo, prihvatio je ljudsko stanje dijeleći s nama sve osim grijeha.

Ujedinivši se s narodom, Isus je otkrio smisao i logiku svojeg poslanja i po znaku Duha Svetoga počeo je novi svijet i novo stvorenje u koji su uključeni svi oni koji prihvaćaju Krista u svojem životu – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Svakome od nas koji smo ponovo rođeni s Isusom u krštenju, upućene su Očeve riječi: „Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ (Lk 3,22) Ta je Očeva ljubav koju smo primili na dan svojeg krštenja, plamen koji je upaljen u našem srcu i mora biti podržavan molitvom i ljubavlju.

Osim što je uronio u mnoštvo i preuzeo tijelo, Isus je uronio u molitvu, dakle, u zajedništvo s Ocem i primajući krštenje počeo je svoj javni život i poslanje u svijetu kako bi svim ljudima pokazao ljubav – rekao je papa Franjo i naglasio – I mi smo pozvani uključiti se u to s Bogom kako bismo bili istinski i dosljedni svjedoci. Poslanje je Crkve, poslanje svakoga od nas, da bude vjerna i plodna, te da se nakalemi na Isusovo poslanje.

Radi se o neprekidnom obnavljanju evangelizacije i apostolata u molitvi kako bismo mogli kršćanski svjedočiti, ne po svojim ljudskim projektima, nego u skladu s Božjim planom i načinom – rekao je Papa i potaknuo sve vjernike da obnovimo zahvalno i uvjereno svoja krsna obećanja kako bismo živjeli svakodnevno u skladu s njima, te je još jednom predložio da pitamo roditelje, djedove i bake za točan datum kada smo primili sakrament krštenja kojim počinje kršćanski život.

Radostan sam što sam danas prema običaju na ovaj blagdan mogao krstiti skupinu novorođenčadi – rekao je Sveti Otac i pozvao – Molimo za njih i za njihove obitelji. Sačuvajmo uvijek živim i djelatnim sjećanje na svoje krštenje. U njemu su korijeni našega života s Bogom; korijeni našeg vječnog života koje nam je Isus Krist darovao svojim utjelovljenjem, mukom, smrću i uskrsnućem.

Kao Isus nakon svojeg krštenja, dopustimo da nas vodi Duh Sveti u svemu što činimo. No, za to ga moramo zazivati! Naučimo češće u svojem životu zazivati Duha Svetoga kako bismo mogli s ljubavlju živjeti redovite stvari i tako ih učiniti izvanrednima – zaključio je Papa.  

Nakon podnevne molitve papa Franjo pozdravio je sve prisutne vjernike iz cijeloga svijeta, a s poljskim se neokatekumenima se našalio pitajući ih jesu li došli slaviti rođendan Kika Arguella, osnivača neokatekumenskog puta koji je 9. siječnja proslavio 80. rođendan.


Autor: VATIKAN

 1,007 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.