Papa Franjo: Spasenje se ne kupuje, ono je besplatan dar

Krštenje u Duhu Svetom iskustvo je koje omogućava sudjelovanje u spasenjskoj i univerzalnoj Božjoj volji


Ljudska riječ ne postaje djelotvorna zahvaljujući retorici i umjetnosti lijepog govora, nego po Duhu Svetom koji je Božja snaga. Duh ima moć očistiti riječ i učiniti je nositeljicom života – rekao je papa Franjo danas tijekom opće audijencije, ističući da riječ može otvoriti nove putove i postati eksplozivna.

Kada Duh uđe u ljudsku riječ, ona postaje dinamična poput eksploziva, sposobna zapaliti srca i uništiti obrasce, otpore i zidove podjela, otvarajući nove putove i šireći granice Božjega naroda – rekao je Papa i današnjom katehezom otvorio put kroz knjigu Djela apostolskih. Radi se o hodu koji je obilježen biblijskim odlomkom: „Ukazao im se živ nakon svoje muke. Naredio im da se ne udaljuju od Jeruzalema, nego da čekaju ispunjenje Očeva obećanja, onoga – kaže – za koje ste čuli od mene: Ivan je krstio vodom, međutim, vi ćete uskoro biti kršteni Duhom Svetim“.

Djela apostolska koja je napisao sveti Luka ponovo prolaze put evanđelja u svijetu, pokazujući divnu vezu između Božje riječi i Duha Svetoga, živi i djelotvorni spoj – podsjetio je Sveti Otac i napomenuo – Onaj koji daje zvučnost i oštrinu našoj slaboj ljudskoj riječi koja je sposobna čak i lagati i izbjegavati vlastitu odgovornost, jest sam Duh Sveti. Krštenje u Duhu Svetom iskustvo je koje omogućava sudjelovanje u spasenjskoj i univerzalnoj Božjoj volji.

Stoga, ne treba se boriti da bi se zaradio ili zaslužio Božji dar – rekao je papa Franjo i nastavio – Sve je dano besplatno i u svoje vrijeme. Gospodin sve daje besplatno. Spasenje se ne kupuje i ne plaća, nego je besplatan dar. Budimo istinsko oruđe spasenja. Molimo Gospodina da ne budemo graditelji, nego sredstva spasenjskog Božjega djela.

Uskrsli Gospodin poziva svoje da – kako je rekao Papa – ne „proizvode“ poslanje sami, nego da čekaju da Otac ojača njihova srca svojim Duhom Svetim kako bi se mogli uključiti u misionarsko svjedočenje, sposobno zračiti iz Jeruzalema prema Samariji i ići dalje od granica Izraela, te doći do periferija svijeta – rekao je Papa i upitao – Kako čekati Duha Svetoga i Njegovu snagu?

Moleći ustrajno kao da nas nema mnogo, nego samo jedan. Moleći ujedinjeni i ustrajno. Naime, molitvom se pobjeđuje samoća, napast, sumnja i srce se otvara zajedništvu. Prisutnost žena i Marije, Isusove Majke, jača to iskustvo. One su prve od Učitelja naučile prenositi vjernost ljubavi i snagu zajedništva koje pobjeđuje svaki strah – zaključio je Sveti Otac.


Izvor: VATIKAN

 1,379 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.