Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo: Sjedinimo se više s Isusom, naše je prezime: kršćani

Bog je naš Otac, Isus je naš brat, Crkva je naša obitelj, mi smo braća, naš zakon je ljubav


Sjedinimo se više s Isusom, naše je prezime: kršćani – rekao je papa Franjo danas na misi u gradu Rakovski, u Bugarskoj, tijekom koje je 245 djece iz čitave zemlje iz njegove ruke primilo sakrament Prve pričesti. To je prvi put da je tijekom jednog apostolskog pohoda podijelio Prvu pričest. Na početku Papa je sve pozdravio i čestitao im: „Sretan Uskrs!“, istaknuvši da je ta čestitka kršćanski izraz radosti Isusovih učenika, jer je On, koji je zbog ljubavi dao život na križu kako bi uništio grijeh, uskrsnuo i učinio nas djecom Boga Oca. Sretni smo jer On je danas i uvijek živ i prisutan među nama.

Vi ste, draga djeco, došli iz svih krajeva ove „zemlje ruža“ kako biste sudjelovali na divnom slavlju za koje sam siguran da ga nikada nećete zaboraviti – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To je vaš prvi susret s Isusom u sakramentu euharistije. Netko bi me od vas mogao pitati: kako možemo susresti Isusa koji je živio prije mnogo godina i potom umro i bio položen u grob? Istina je. Međutim, Isus je učinio neizmjerno djelo ljubavi kako bi spasio čovječanstvo svih vremena. Ostao je u grobu tri dana, no mi znamo, to su nam apostoli i mnogi drugi svjedoci zajamčili da su ga vidjeli živa, da ga je Bog Otac, Njegov i naš Otac, uskrisio. Isus je sada živ i ovdje je s nama, zato ga danas možemo susresti u euharistiji. Ne vidimo ga svojim očima, no vidimo ga očima vjere.

Vidim vas ovdje obučene u bijele haljine – rekao je papa Franjo i naglasio – To je vrlo važan i lijep znak, jer ste svečano obučeni. Prva je pričest iznad svega slavlje u kojem slavimo Isusa koji je želio ostati uvijek uz nas i koji se nikada ne udaljava od nas. To je slavlje moguće zahvaljujući našim očevima, djedovima, obiteljima i zajednicama koji su nam pomogli rasti u vjeri.

Da biste došli u ovaj grad Rakovski prešli ste dug put – rekao je Papa i nastavio – Vaši su vas svećenici i katehisti pratili na putu kateheze i na putu koji vas danas vodi da susretnete Isusa, te da ga primite u svoje srce. On, kao što smo čuli u današnjem evanđelju (Iv 6,1-15), jednog je dana čudesno umnožio pet kruhova i dvije ribe, nahranivši tako mnoštvo koje ga je slijedilo i slušalo. Jeste li primijetili kako je čudo počelo? Iz ruku dječaka koji je donio ono što je imao; pet kruhova i dvije ribe (Iv 6,).

Na isti način i vi danas pomažete da se ostvari čudo, da se svi mi odrasli ovdje prisjetimo prvoga susreta s Isusom u euharistiji, te da možemo zahvaliti za taj dan – rekao je Sveti Otac i dodao – Danas nam pomažete da ponovo slavimo Isusa koji je prisutan u kruhu života, jer postoje čuda koja se mogu dogoditi samo ako imamo srce kao što je vaše, sposobno dijeliti, sanjati, zahvaljivati, imati povjerenja i poštovati druge. Slaviti Prvu pričest znači htjeti se svaki dan više sjediniti s Isusom, rasti u prijateljstvu s Njim, te željeti da i drugi mogu uživati radost koju nam želi darovati.

Gospodin vas treba da bi mogao ostvariti čudo, to jest da bi svojom radošću mogao doći do mnogih vaših prijatelja i rodbine – rekao je papa Franjo i istaknuo – Draga djeco, drago mi je što mogu podijeliti s vama ovaj veliki trenutak i pomoći vam da susretnete Isusa. Ovaj dan uistinu živite u duhu prijateljstva, duhu radosti i bratstva, u duhu zajedništva među vama i s cijelom Crkvom koja, osobito u Euharistiji, izražava bratsko zajedništvo među svim svojim članovima.

Naša je osobna iskaznica: Bog je naš Otac, Isus je naš brat, Crkva je naša obitelj, mi smo braća, naš zakon je ljubav. Uvijek molite s tim oduševljenjem i radošću koju imate danas. Zapamtite da je to sakrament Prve pričesti, no ne i posljednje pričesti. Danas se sjetite da vas Isus uvijek čeka. Zato se nadam i želim vam da današnji dan bude početak mnogih pričesti kako bi vaše srce uvijek bilo kao danas; u slavlju, puno radosti i iznad svega puno zahvalnosti – zaključio je Papa.


Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Život će te mnogo puta baciti na pod, ne da…