Papa Franjo savjetuje: Osam razloga zbog kojih bismo trebali moliti Križni put

VAŽNA POBOŽNOST

Pobožnost Križnoga puta može se uvijek moliti, no najčešće se moli u korizmi, a posebno utorkom i petkom. Papa Franjo donosi nam osam razloga zbog kojih bismo trebali sudjelovati u pobožnosti Križnog puta.

1. Pomaže nam da stavimo svoje povjerenje u Gospodina

„U Kristovu je križu prisutna sveukupna ljubav Božja, njegovo neizmjerno milosrđe. To je ljubav u koju se možemo pouzdati, kojoj možemo vjerovati. Imajmo povjerenja u Isusa, povjerimo se Njemu jer On nikoga nikada nije iznevjerio. Samo u Kristu umrlom i uskrsnulom pronalazimo spasenje i otkupljenje.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

2. Uvodi nas u Povijest

 

„Ti, poput koga želiš biti?… Poput Pilata, Cirenca, Marije? Isus te sada promatra i kaže ti: Želiš mi pomoći nositi križ? Braćo i sestre: sa svom svojom mladenačkom snagom, što Mu odgovaraš?“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

3. Podsjeća nas da Isus pati s nama

„U Kristovu je križu obuhvaćena patnja, grijeh čovječanstva, također i naš grijeh. On sve to prihvaća s raširenim rukama, stavlja naše križeve na svoja leđa i kaže nam: ‘Hrabro! Nisi sam dok ih nosiš! Ja ih nosim s tobom. Ja sam pobijedio smrt i došao sam udijeliti ti nadu, darovati ti život.’“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

4. Potiče nas na djelovanje

„Kristov nas križ također poziva da se zarazimo tom ljubavlju, poučava nas da uvijek promatramo druge milosrdno i s ljubavlju, iznad svega one koji pate, kojima je potrebna pomoć, koji očekuju jednu riječ, jednu gestu.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

5. Pomaže nam da se odlučimo se za Krista

„Križ je također sud: Bog nas sudi tako što nas ljubi. Zapamtimo ovo: Bog nam presuđuje ljubeći nas. Ako prihvatim Njegovu ljubav, spašen sam. Ako ju odbijem, osuđen sam, ne od Njega, nego od samoga sebe. Jer Bog ne osuđuje, on samo voli i spašava.“ (Križni put u Koloseumu, Veliki petak, 29. ožujka 2013.)

6. Otkriva Božji odgovor na zlo u svijetu

„Kristov križ je riječ s kojom je Bog odgovorio na zlo u svijetu. Ponekad nam se čini da Bog ne odgovara na zlo, da ostaje u šutnji. U stvarnosti, Bog je govorio, odgovorio je, a njegov odgovor je Kristov križ: to je Riječ koja je ljubav, milosrđe, oprost.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

7. Daje nam sigurnost u Božju ljubav prema nama

„Koji je trag križ ostavio u onima koji su ga vidjeli i u onima koji su ga dotaknuli? Što križ ostavlja u svakome od nas? Vidite: ostavlja dobro koje nam nitko ne može dati: sigurnost vjerne Božje ljubavi prema nama.“ (Križni put s mladima, Svjetski dan mladih, 26. srpnja 2013.)

8. Vodi nas od križa do uskrsnuća

„O Isuse naš, vodi nas od križa do uskrsnuća i pouči nas da neće zlo imati zadnju riječ, nego ljubav, milosrđe i oprost. O Kriste, nauči nas uskliknuti opet: Jučer sam bio raspet s Kristom, danas sam s Njim proslavljen. Jučer sam bio mrtav s Njim, danas s Njim živim. Jučer sam bio pokopan s Njim, danas sam s Njim uskrsnuo.“ (Križni put u Koloseumu, Veliki petak, 18. travnja 2014.)


Izvor: www.papaboys.org  

3,030 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.