Papa Franjo: Rad mora biti u službi osobe

Rad je više nego samo činiti nešto za novac, već je riječ o suradnji s Kristovim djelom otkupljenja u načinu kako se skrbimo za druge i za zemlju – istaknuo je papa Franjo u pismu povodom završetka međunarodne konferencije o radu koja se ovih dana održavala u Vatikanu. Konferenciju je organizirao Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja na temu „Od Populorum progressio do Laudato si’. Rad i radnički pokret u središtu cjelovitog ljudskog razvoja, održivog i uzajamnog. Da svijet rada nastavi i dalje biti ključ za razvoj u globalnom svijetu“.

Prema kršćanskoj tradiciji – napisao je Papa – rad je više nego puko činjenje; on je prije svega poslanje. Surađujemo sa stvaralačkim Božjim djelom kada, po svom radu, njegujemo i čuvamo stvorenje; imamo udjela, u Duhu Isusovu, u njegovom otkupiteljskom poslanju kada svojim djelovanjem uzdržavamo svoje obitelji i odgovaramo na potrebe svojih bližnjih. Isus iz Nazareta, koji je većinu svog života radio kao stolar, poziva nas da slijedimo njegove stope putem rada – napomenuo je Sveti Otac, dodajući da je na taj način, riječima svetog Ambrozija, svaki radnik Kristova ruka koja nastavlja stvarati i činiti dobro.

I dok promišljamo o vrijednosti rada, važno je ne prenaglašavati „mističnu“ stranu rada – upozorio je papa Franjo podsjećajući tako na riječi svoga predšasnika blaženog Pavla VI. Osoba nije samo rad – nastavio je Papa – već postoje druge ljudske potrebe koje se treba njegovati i uzeti u obzir, kao što su obitelj, prijatelji i odmor. Iz tog je razloga važno imati na pameti da rad uvijek mora služiti ljudskoj osobi, a ne obrnuto – istaknuo je Sveti Otac – Stoga, moramo dovesti u pitanje strukture koje štete ili izrabljuju ljude, obitelji, društvâ i našu majku zemlju.

Papa je potom osudio utilitaristički stav s kojim se suočavaju mnogi radnici koji su, u svojoj borbi za pravedni rad, bili prisiljeni naučiti se nositi s utilitarističkim mentalitetom kojeg nije briga što se koristi, a što baca; nije ga briga za društvenu i ekološku degradaciju, prisilni dječji rad ili zagađenje. A sve se opravdava bogom novca – istaknuo je papa Franjo, napominjući pak da su mnogi ljudi koji su sudjelovali na konferenciji u prošlosti pridonijeli borbi protiv utilitarizma te su na dobrim položajima kako bi ga ispravili u budućnosti.

Molim vas da odgovorite na to teško pitanje te nam pokažite, u skladu sa svojim proročkim i kreativnim poslanjem, da je kultura susreta i skrbi moguća – napisao je Sveti Otac. Povezujući potom tri teme, i to vremena, rada i tehnologije, Papa je kritizirao stalno pojačanje brzog tempa kako rada tako i života, upozoravajući da je to nepovoljno za održivi razvoj. I tehnologija koja nam nudi mnoge koristi i prilike – stoji u poruci – također može priječiti održivi razvoj kada je povezana s paradigmom moći, gospodovanja i manipulacije.

Kako bismo plodonosno razgovarali o razvoju, potrebno je najprije započeti od onoga što nam je zajedničko, odnosno od našeg izvora, pripadanja i cilja – napomenuo je Sveti Otac te nastavio – Na tom temelju možemo obnoviti opću solidarnost svih ljudi, uključujući i solidarnost s ljudima sutrašnjice. Također ćemo biti sposobni pronaći izlaz iz tržišnog i monetarnoga gospodarstva koje ne vrjednuje rad onako kako on to zaslužuje, te se uputiti prema drugom u kojem je ljudsko djelovanje u središtu – zaključio je papa Franjo.

 


Autor: Radio vatikan

2,291 total views, 2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  %d blogeri kao ovaj: