Papa Franjo: Put služenja najbolji je lijek protiv bolesti prvih mjesta

To je put ljubavi na kojem se uvijek gubi,
jer ljubiti znači odreći se sebičnosti i samodostatnosti kako bismo služili drugima

Put služenja najbolji je lijek protiv bolesti prvih mjesta – rekao je danas papa Franjo prije podnevne molitve, na Trgu svetoga Petra u Vatikanu osvrćući se na odlomak iz Markova evanđelja današnje liturgije (Mk 10,35-45) koji opisuje Isusa kako ponovo i s velikim strpljenjem pokušava ispraviti svoje učenike odvraćajući ih od mentaliteta svijeta prema onom Božjem.

Isusu se ukazala prilika u odnosu na braću Jakova i Ivana, dvojicu prvih učenika koje je susreo i pozvao da ga slijede – rekao je Papa i dodao – Već su proveli dosta vremena s Njim i pripadaju upravo skupini dvanaestorice apostola. Dakle, dok su bili na putu u Jeruzalem i dok su se učenici tjeskobno nadali da će Isus tamo prigodom blagdana Pashe konačno proglasiti Kraljevstvo Božje, dvojica su braće ohrabrivši se uputili Učitelju zahtjev: „Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva“ (MK 10,37).

Isus zna da Jakova i Ivana pokreće veliko oduševljenje za Njega i za Kraljevstvo, ali zna i to da su njihova očekivanja i revnost zagađeni duhom svijeta – rekao je Sveti Otac i nastavio – Stoga odgovara: „Ne znate što ištete!“ (Mk 10,38). I dok su oni razgovarali o „prijestoljima slave” na koja bi sjeli pored Krista Kralja, On govori o „kaležu“ koji treba piti i o „krštenju“ koje treba primiti, to jest, o svojoj muci i smrti.

Jakov i Ivan neprestano gledajući prema povlastici kojoj su se nadali, poletno kažu: „Možemo!“ – istaknuo je papa Franjo i primijetio – No, zapravo, i tu nisu svjesni onoga što kažu. Isus naviješta da će Njegov kalež piti i da će Njegovo krštenje primiti, što znači da će i oni, kao i drugi apostoli, sudjelovati u Njegovom križu kada dođe njihov čas.

Međutim, Isus zaključuje, „sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravljeno“ (Mk 10,40) – citirao je Papa i objasnio – Zapravo, želi reći: sada me slijedite i učite se putu ljubavi na kojem se „gubi“, a o nagradi će se brinuti Otac nebeski. To je put ljubavi na kojem se uvijek gubi, jer ljubiti znači odreći se sebičnosti i samodostatnosti kako bismo služili drugima.

Isus zatim shvaća da su se ostala desetorica apostola naljutila na Jakova i Ivana, te su na taj način pokazali da imaju isti mentalitet svijeta – rekao je Sveti Otac i napomenuo – To mu je također dalo priliku da ih pouči onome što vrijedi za kršćane za sva vremena, pa i za nas. Isus kaže: „Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga (Mk 10,42).

Učiteljeva je poruka jasna – rekao je papa Franjo i naglasio – Dok si zemaljski vladari grade prijestolja svoje vlasti, Bog izabire neugodno prijestolje, križ, s kojeg kraljuje dajući svoj život: „Jer Sin Čovječji, kaže Isus, nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,45).

Put služenja je najdjelotvorniji protuotrov i lijek protiv bolesti traženja prvih mjesta koja zagađuje mnoge ljudske kontekste, te koja ne štedi ni kršćane, ni narod Božji, a ni crkvenu hijerarhiju. Dakle, kao Kristovi učenici prihvaćamo ovo evanđelje kao poziv na obraćenje kako bismo hrabro i velikodušno svjedočili za Crkvu koja se saginje nad posljednjima, te kako bismo služili s ljubavlju i jednostavnošću. Neka nam Blažena Djevica Marija, koja je potpuno i ponizno prianjala uz volju Božju, pomogne da radosno slijedimo Isusa na putu služenja i učenja koji vodi u Nebo – zaključio je Papa.  


Autor: Ivica Hadaš – Vatikan

 1,123 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.