Papa Franjo: Pristup vodi ljudsko je pravo

U poruci za današnji Svjetski dan vodā papa Franjo je ponovno istaknuo da
je pristup tom dobru temeljno ljudsko pravo koje treba poštovati zato što je ono prijeko potrebno za život i dostojanstvo osobe


Voda je dobro bitno za ravnotežu ekosustava i za život ljudi; stoga ju valja nadzirati i brinuti o njoj kako ne bi bila zagađena ili izgubljena – istaknuo je Papa u poruci za današnji Svjetski dan vodā koji se obilježava o temi „Voda za sve – Nemojmo nikoga ostaviti po strani“, a koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda. Za tu je prigodu papa Franjo napisao tweet u kojemu kaže: „Zahvalimo Bogu za sestru vodu, tako jednostavan i dragocjen element, i zauzmimo se kako bi bila dostupna svima“.

Ukloniti nepravde

Suhoća se planeta širi na nova područja – primijetio je Sveti Otac – a pučanstvo tih krajeva sve više trpi zbog nedostatka izvora pitke vode. Ne ostaviti nikoga po strani znači zauzeti se da se ukloni ta nepravda – napomenuo je Papa te objasnio – Bitan je zajednički rad kako bi se iskorijenilo to zlo koje pogađa brojnu našu braću i sestre. Potrebno je ujediniti napore u traženju općega dobra, gledajući u drugoj osobi konkretno lice. Samo će kroz takvo nastojanje primijenjene mjere imati okus susreta i sposobnost za odgovor na nepravdu koju valja ukloniti.

Edukacija novih naraštaja

Ne ostaviti nikoga po strani – dodao je Papa – znači također biti svjesni da je potrebno odgovoriti konkretnim djelima; ne samo kroz održavanje ili poboljšavanje vodnih struktura, nego i ulažući u budućnost, poučavajući nove naraštaje koristiti se vodom i brinuti o njoj. Svijest je o tomu prioritet u svijetu u kojemu se sve odbacuje i podcjenjuje i koji, u brojnim slučajevima, ne shvaća važnost bogatstava koja su nam na raspolaganju.

Odgojni izazov

Novi su naraštaji – zajedno sa svim stanovnicima planeta – pozvani vrjednovati i štititi to dobro. To je zadaća koja – prema Papinim riječima – započinje sviješću o osobama koje podnose neizbježne posljedice klimatskih promjena, kao i o svima koji su žrtve jednoga ili više oblika iskorištavanja i zagađivanja vodā. Taj će odgojni izazov oblikovati novo viđenje toga dobra, formirajući naraštaje koji cijene i vole bogatstva Zemlje – napisao je Papa.

Stvaraoci budućnosti

Svi smo stvaraoci budućnosti, a međunarodna zajednica već ulaže u sutrašnjicu našega planeta. Potrebno je stoga razviti planove financiranja kao i dalekosežne vodne projekte. Takva će odlučnost pomoći u nadvladavanju viđenja o pretvaranju vode u jednostavnu robu, koje je regulirano isključivo zakonima trgovine – stoji u Papinoj poruci za današnji Svjetski dan vodā.

 


Autor: VATIKAN

 362 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.