Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo: prihvatio promjenu Misala Riječ „mir na zemlji ljudima dobre volje“ biće sad”„ mir na zemlji ljudima koje Gospodin ljubi”

Novi misal obavezan je od Uskrsa 2021.


Kardinal Gualtiero Bassetti i skupina predstavnika Talijanske biskupske konferencije u petak su papi Franji predstavili novo izdanje liturgijskih tekstova koje će sadašnje izdanje definitivno zamijeniti na Uskrs 2021. godine. Riječ je o novom obliku staroga sadržaja koji svoje korijene ima u Drugom vatikanskom saboru, piše vaticannews.va.

Papa Franjo je zahvalio za primljeni dar, te istaknuo važnost obavljenoga posla i kontinuitet u primjeni odluka Drugoga vatikanskog sabora – stoji u priopćenju Talijanske biskupske konferencije, u kojemu se prenose također riječi kardinala Bassettija, njezinoga predsjednika. Kardinal je, naime, istaknuo da Misal nije samo liturgijsko sredstvo, nego točan normativan oslonac koji čuva bogatstvo žive tradicije Crkve. Njegovo ponovno izdanje postaje dragocjena prigoda za formaciju svih krštenika – istaknuo je kardinal Bassetti.

Tekst, koji će župe moći koristiti odmah, ali će on biti obvezan od Uskrsa sljedeće godine, 4. travnja, prihvaćen je u skladu s odlukama talijanskih biskupā, a papa Franjo ga je odobrio 16. svibnja 2019. godine – podsjeća se u priopćenju Talijanske biskupske konferencije. Među novostima, koje su uostalom već poznate, bit će i promjena u molitvi Oče naš („ne uvedi nas u napast“ mijenja se u „ne prepusti nas napasti“), dok su u Slavi riječi „mir na zemlji ljudima dobre volje“ zamijenjene izrazom „mir na zemlji ljudima koje Gospodin ljubi”. Misal je objavila Vjerska zaklada svetoga Franje Asiškoga i svete Katarine Sijenske, a distribuirat će ga, krajem rujna, Vatikanska nakladnička knjižara.

Ne treba isticati da su ove novosti podjelile zbunjene vjernike koji komentare ostavljaju na društvenim mrežama diljem svijeta. Jedni ove promjene gledaju kao nevjerojatni poduhvat početka kraja liturgije kakvu znamo, dok drugi u ovome vide svetu odluku pape Franje.


Prenosi : Vatikan News

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Često nam pišu ljudi govoreći: "Nemam nikoga da s njim…