Duhovnost

Papa Franjo prihvatio prijedlog velikogoričke župe i proglasio Nedjelju Božje riječi

“Neka treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi”. Stoji to u apostolskom pismu u obliku motu propria “Aperuit illis” kojim je papa Franjo 30. rujna 2019. najavio uvođenje blagdana Božje riječi. A znate li odakle je krenula ovakva pobožnost?


“Nedjelja Božje riječi slavit će se svečano kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.” Tim je riječima u spomenutom apostolskom pismu papa Franjo najavio ovaj novi blagdan u Katoličkoj Crkvi.

Međutim, mnogima nije poznato da je čašćenje Božje Riječi Biblijskim bdjenjem prvi put održano na početku korizme 2001. godine u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici.

Naime, više se godina na redovitim susretima okupljala manja skupina župljana. Čitali su Božju Riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na važnost Božje Riječi. Premda se nadahnuće javilo laicima, ponajprije Marijanu Bušiću, ideju čitanja Biblije neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao tadašnji župnik mons. Josip Frkin. Tijekom stotinjak sati za ambonom crkve izmijenilo se oko 200 čitača koji su čitali po pola sata.

Čitači Biblije u crkvi Navještenja BDM 2019. godine

“Supruga, prijatelji i ja nekoliko smo se godina sastajali ili kod kuće ili u župi čitajući Bibliju i pokušavajući je zajedno shvatiti. Župnik je odmah prihvatio našu ideju o cjelodnevnom čitanju i nije požalio. Bilo je komentara da ćemo noću čitati zidovima, no crkva nije bila prazna ni u najsitnije sate.

Za čitanje je potrebna samo Biblija i mjesto na kojem ćemo je čitati, a onda se okupe stotine ljudi od kojih se mnogi i obrate ili naprosto nađu odgovore u svom čitanju. I nikome ne nedostaje osmijeh dok silazi s ambona”, riječi su inicijatora bdijenja Marijana Bušića.

Riječ je Božja, putem Biblijskog bdjenja, iz velikogoričke župe Navještenja BDM “nastavila trčati i proslavljati se” i u drugim župama diljem Hrvatske (Pula, Omiš, Okučani, Karlovac, Zagreb, Sesvete, Tomislavgrad, Bizovac, Našice, Split…), a prešla je i granice Domovine. Tako je u Rimu 2008. godine održana Biskupska sinoda o Božjoj Riječi. Na početku Sinode neprekidno čitanje cjelovitoga Svetoga pisma započeo je sam Sveti Otac Benedikt XVI.

Biblijsko bdjenje u crkvi Navještenja BDM u Velikoj Gorici

U materijalima objavljenima nakon Sinode istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja BDM o uvođenju blagdana Riječi Božje. Tako ove godine prvi put slavimo Nedjelju Božje Riječi do koje je došlo, moglo bi se reći, poticajem upravo hrvatskih vjernika.

Velikogorički župljani svjedoče da cilj svih dosadašnjih Biblijskih bdjenja nije bilo samo čitanje Biblije, već da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući te da svi članovi obitelji počnu živjeti prema Riječi Božjoj.

Očito je da je velikogorička župna zajednica Navještenja BDM uspjela u svom naumu, a to je da se iznova potvrdi važnost i spasonosno djelovanje Svetoga pisma u životu katoličkih vjernika.

 

Prenosi portal: HKM


Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Vrlo značajan datum u novijoj hrvatskoj povijesti je 15. siječnja…