Vijesti iz Vatikana

PAPA FRANJO POZIVA NA OPREZ! Ovako ćeš prepoznati da ti Sotona govori!

Lekcija pape Franje o razlikovanju duhova


‘Gospodin nas zove po imenu, zove nas jer nas ljubi. Međutim, evanđelje još kaže da postoje i drugi glasovi koje ne smijemo slijediti. To su glasovi tuđinaca, kradljivaca i razbojnika koji ovcama žele zlo.
Ti različiti glasovi odjekuju u nama – rekao je Papa i napomenuo – Postoji Božji glas koji ljubazno govori našoj savjesti, no postoji i glas napasnika koji navodi na zlo.

Kako razlikovati glas Dobroga Pastira od glasa kradljivca, Božje nadahnuće od nagovaranja zloga? Može se naučiti razlikovati ta dva glasa’, rekao je papa Franjo u nedjelju i objasnio.

‘Naime, oni govore dva različita jezika, to jest imaju suprotne načine kako kucaju na naše srce. Božji glas nikada ne prisiljava. Bog predlaže, ne nameće.
Međutim, zao glas zavodi, navaljuje i prisiljava, te izaziva zasljepljujuće obmane i primamljive osjećaje koji prolaze – rekao je Sveti Otac i upozorio – U početku laska i uvjerava nas da smo svemogući, no potom nas ostavlja prazne u sebi i optužuje nas: „Ti ništa ne vrijediš“. S druge strane, Božji nas glas ispravlja s mnogo strpljivosti, no uvijek nas hrabri i tješi, te uvijek hrani našu nadu.
Druga razlika. Glas neprijatelja odvraća pažnju od sadašnjosti i želi da se usredotočimo na strah od budućnosti i na tugu iz prošlosti – rekao je papa Franjo i nastavio – vraća gorčinu i sjećanja na nepravde koje smo pretrpjeli od onih koji su nam napravili zlo. Međutim, Božji glas govori u sadašnjosti: „Sada možeš učiniti dobro, možeš biti kreativan u ljubavi, možeš se odreći žaljenja i kajanja zbog kojih je tvoje srce zatvoreno“.

Još jedna razlika. Dva glasa u nama potiču različita pitanja – rekao je Papa i dodao – Ono koje dolazi od Boga, pita: „Što je dobro za mene?“ Dok napasnik prisiljava na drugo pitanje: „Što ću učiniti? Što želim?“ Zao glas uvijek potiče da se okrećemo oko svojega JA, oko svojih nagona i potreba, te oko onoga što zovemo „sve i odmah“. Božji glas nikada ne obećava jeftinu radost; poziva nas da idemo dalje od svojega JA, kako bismo našli istinsko dobro i mir. Zapamtite, zlo nikada ne daruje mir, najprije izaziva bijes, a potom ostavlja gorčinu.

Božji glas i onaj napasnika na kraju govore u različitom ozračju – rekao je Sveti Otac i primijetio – Neprijatelj više voli tamu, laž i ogovaranje; Gospodin voli sunčevu svjetlost, istinu i iskrenu transparentnost. Neprijatelj nam kaže: „Zatvori se u sebe, jer nitko te ne razumije, ne sluša i nemoj imati povjerenja!“ Suprotno od toga, dobro nas poziva da se otvorimo, da budemo jasni i puni povjerenja u Boga i u druge.

U ovo nas vrijeme mnoge misli i brige vode da uđemo u svoju nutrinu. Obratimo pažnju na glasove koji dolaze do našega srca. Upitajmo se odakle dolaze? Molimo za milost kako bismo mogli prepoznati i slijediti glas Dobroga Pastira koji nam pomaže izići iz ovčinjaka sebičnosti, te nas vodi na pašnjake istinske slobode. Neka Gospa, Majka od dobroga savjeta, vodi i prati naše razlučivanje – zaključio je papa Franjo.

www.vaticannews.va


(Visited 22 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Svećenici su bili dio kršćanstva od samih početaka, a svoje…