Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo posjetio Memorijalni centar Majke Terezije u Skoplju

Tijekom posjeta muzeju Majke Terezije u Skoplju, Papa je izrekao molitvu u čast te svetice, tražeći od Gospodina da i mi budemo znak ljubavi, da u očima onih kojima smo potrebni možemo vidjeti Isusa i prepoznati ga u onima koje pritišću patnje i nepravde. Nakon molitve papa Franjo se susreo sa 100 siromašnih o kojima brinu Misionarke ljubavi, te blagoslovio kamen temeljac za Svetište Majke Terezije


Jedan od važnih trenutaka tijekom jednodnevnoga pohoda pape Franje Sjevernoj Makedoniji bio je posjet Memorijalnom centru Majke Terezije u Skoplju, njezinom rodnom gradu. Memorijalni je centar otvoren 2009. godine, a u njemu se nalazi muzej u kojemu su izložene fotografije, predmeti i nekoliko svetičinih relikvija.

U prvom dijelu posjeta Papa se zadržao u molitvi pred kipom svete Majke Terezije, a potom u kapeli, gdje je izmolio Molitvu u čast Majke Terezije, i u kojoj su se okupili vođe vjerskih zajednica nazočnih u Makedoniji, rođaci Majke Terezije, te poglavarica zajednice i tri redovnice. Na oltaru je bila izložena jedna svetičina relikvija, nekoliko njezinih osobnih predmeta i pet svijeća koje su predstavljale upravo nazočnost različitih vjeroispovijesti.

Na tom događaju bili su prisutni predstavnici lokalne Makedonske pravoslavne Crkve, islamske zajednice, Evangeličke metodističke Crkve, te židovske zajednice. Poznato je, naime, da su Majku Tereziju, tu malenu ženu koja se saginjala nad posljednje među posljednjima, voljeli i ljudi koji pripadaju različitim vjerama, kulturama i tradicijama.

Utažila je Isusovu žeđ na križu

U molitvi u čast Majke Terezije, koju je 2016. godine proglasio svetom, papa Franjo je zahvalio Gospodinu za dar njezina života i njezine karizme, za njezino svjedočanstvo Božje ljubavi među najsiromašnijima u Indiji i u svijetu. Ona je u svakom muškarcu i svakoj ženi prepoznavala lice Tvojega Sina, i postala je glas siromašnih i svih onih koji su gladni i žedni pravednosti – rekao je Papa te dodao – Čuvši Isusov vapaj na križu, „Žedan sam“, Majka Terezija je utažila Isusovu žeđ na križu, ostvarujući djela milosrdne ljubavi.

Znak ljubavi poput Majke Terezije

Na mjestu na kojemu se danas uzdiže memorijalni centar nekada se nalazila crkva Presvetoga Srca Isusova, uništena u potresu 1963. godine. U njoj je Majka Terezija krštena dan nakon rođenja, i u nju je često odlazila moliti. Tu je također osjetila Isusov poziv da ga nasljeduje kao redovnica u misijama – podsjetio je papa Franjo. I upravo je s tog mjesta Papa zazvao zagovor svete Majke Terezije kako bismo i mi postigli milost te bili pozorni na vapaj siromašnih, onih koji su lišeni svojih pravā, bolesnih, stavljenih na rub društva, posljednjih.

Osim toga, Papa je molio da možemo vidjeti Isusa u očima onih kojima smo potrebni, te da imamo srce kojim ga možemo prepoznati u onima koje pritišću patnje i nepravde. Neka nam dade milost da i mi budemo znak ljubavi i nade u našem vremenu, koji vidi brojne potrebite, napuštene, marginalizirane, migrante. Neka učini da naša ljubav ne bude samo na riječima, nego da bude djelotvorna i istinska, kako bismo mogli dati vjerodostojno svjedočanstvo Crkvi čija je dužnost propovijedati evanđelje siromašnima, oslobođenje zatočenima, radost ožalošćenima, te milost spasenja svima – kazao je Papa u molitvi nakon koje se susreo sa stotinjak siromaha o kojima brinu redovnice Misionarke ljubavi te blagoslovio kamen temeljac za svetište Majke Terezije.

Autor: VATIKAN

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Parovi koji nisu mogli imati djecu, sad imaju Gostujući u…