Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo opra noge zatvorenicima u Rimu na veliki četvrtak

Na Veliki četvrtak 18. travnja papa Franjo je slavio Misu Večere Gospodnje u Okružnom zatvoru u Velletriju u Rimu i tom
prigodom oprao noge dvanaestorici zatvorenika.


Papa je Dom svete Marte u kojem boravi napustio oko 15.30 sati. Po dolasku u zatvor, oko 16.30 sati, Papu je dočekala ravnateljica zatvora Maria Donata Iannantuono, zamjenica ravnateljice Pia Palmeri, zapovjednica pripadnika policije na službi u zatvoru Maria Luisa Abossida te zatvorski kapelan don Franco Diamante.

Sveti Otac pozdravio se potom s nekoliko predstavnike civilnog osoblja, policije i zatvorenika, a zatim u kazališnoj dvorani zatvora predsjedao Misom in coena Domini s obredom pranja nogu, kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Nakon naviještenog Evanđelja Papa je održao homiliju. Za tu prigodu Papa nije imao pripremljen tekst nego se zatvorenicima obratio spontanim riječima. Zahvalio im je na toplom dočeku i rekao da je od nekolicine njih primio „lijepo pismo“.

Iznio je potom kratko razmišljanje o Isusovoj gesti pranja nogu učenicima,

koju svećenici diljem svijeta ponavljaju na Veliki četvrtak. Rekao je da

Isus obavlja čin služenja, koji su obično činili robovi. „On, Gospodin koji je u sebi sadržavao svu moć, izvodi gestu robova“, rekao je. Isus je zatim, dodao je Papa, rekao svojim učenicima da čine isto jedni drugima u službi. „Budite braća u službi: ne u častohleplju već u službi“, rekao je Papa. Svaki od nas, rekao je, mora biti u službi svog bližnjeg.

Tijekom obreda pranja nogu oprao je noge dvanaestorici zatvorenika iz četiriju država: devetorici Talijana, jednom Brazilcu, jednom zatvoreniku iz Obale Bjelokosti te jednom iz Maroka.

Nakon što je oprao svakom od dvanaest zatvorenika Papa je i poljubio noge.

Po završetku slavlja, nakon pozdrava ravnateljice zatvora, Sveti Otac se vratio u Vatikan.

Isus pere noge učenicima

(Mt 23, 6–12; 10, 24–40; Lk 22, 24–28; 6, 40)

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.
Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?«Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge nego i ruke i glavu!«Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.«
Kad im dakle opra noge, uze svoje haljine, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge.15Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.«

»Zaista, zaista, kažem vam:
nije sluga veći od gospodara
niti poslanik od onoga koji ga posla.
Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!«


Autor: IKA/ rastimo u vjeri

(Visited 21 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Vjerojatno ni jedne masline na svijetu nemaju tako globalnu slavu…