Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo odobrio promjenu paragrafa 2267 Katekizma Katoličke Crkve

Crkva uči, u svjetlu Evanđelja, da je smrtna kazna nedopustiva, jer ugrožava nepovredivost i dostojanstvo osobe, te se odlučno zauzima za njezino ukidanje u cijelom svijetu – novi je tekst paragrafa Katekizma Katoličke Crkve koji govori o smrtnoj kazni

Papa Franjo je posebnim reskriptom odobrio promjenu broja 2267 Katekizma Katoličke Crkve, koji se odnosi na smrtnu kaznu. Novi tekst glasi:

Pribjegavanje legitimne vlasti smrtnoj kazni, nakon redovnog procesa, dugo se smatralo prikladnim odgovorom na težinu nekih zločina, te prihvatljivim, iako krajnjim, sredstvom za zaštitu općega dobra. Danas vlada sve veća svijest da se dostojanstvo osobe ne gubi ni nakon počinjenih vrlo teških zločina. Osim toga, raširilo se novo shvaćanje smisla državnih kaznenih odredbā. I na kraju, utvrđeni su djelotvorniji sustavi zatvora koji jamče dužnu zaštitu građana, ali istodobno krivcu ne oduzimaju potpuno mogućnost da se iskupi. Zbog toga Crkva uči, u svjetlu Evanđelja, da je „smrtna kazna nedopustiva, jer ugrožava nepovredivost i dostojanstvo osobe“, te se odlučno zauzima za njezino ukidanje u cijelom svijetu.

Citat u navedenom tekstu uzet je iz govora pape Franje sudionicima susreta koji je potaknulo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije, održanog 11. listopada prošle godine; promjenu je Papa odobrio primivši u audijenciju pročelnika Zbora za nauk vjere, kardinala Luisa F. Ladariju, 11. svibnja ove godine, a potpisao ju je 1. kolovoza, na spomendan svetoga Alfonsa Marije de’ Liguorija.

Razvoj Učiteljstva nije u suprotnosti s prethodnim naukom

Papin je reskript popraćen pismom kardinala Ladarije, pročelnika Zbora za nauk vjere, biskupima cijeloga svijeta, u kojemu tumači da nova formulacija broja 2267 u Katekizmu očituje istinski razvoj nauka koji nije u suprotnosti s prijašnjim naukom Učiteljstva. To se, naime, može objasniti u svjetlu primarne odgovornosti javne vlasti u zaštiti općega dobra u društvenom kontekstu u kojemu su se kaznene odredbe drugačije shvaćale, i koje su se određivale u sredini u kojoj je bilo teže zajamčiti da zločinac neće ponoviti zločin.

Apel Ivana Pavla II. za ukidanje smrtne kazne

Kardinal je, osim toga, podsjetio da je papa Franjo tražio da se naputak o smrtnoj kazni preoblikuje u govoru koji je izgovorio u listopadu prošle godine, u prigodi 25. obljetnice objavljivanja apostolske konstitucije ‘Fidei depositum’, kojom je Ivan Pavao II. objavio Katekizam Katoličke Crkve, tako da se bolje obuhvati razvoj nauka do kojega je u tom smislu došlo u posljednje vrijeme, i to u svjetlu sve jasnije svijesti u Crkvi o dužnom poštovanju prema svakom ljudskom životu.

U tom razvoju – istaknuo je kardinal Ladaria – vrlo je važan nauk enciklike ‘Evangelium vitae’ Ivana Pavla II., u kojoj među znakove nade u novu civilizaciju života uvrštava sve rašireniju nesklonost javnoga mnijenja prema smrtnoj kazni. Papa Wojtyła je u božićnoj poruci 1998. godine poželio suglasje u cijelom svijetu što se tiče hitnih i odgovarajućih mjera (…) kako bi se ukinula smrtna kazna.

Nedugo poslije, u siječnju 1999. godine, u Sjedinjenim je Američkim Državama ponovio da je znak nade u tomu što se sve više priznaje da se dostojanstvo ljudskoga života ne smije nikada poreći, pa ni onomu tko je učinio zlo. Suvremeno društvo posjeduje instrumente za zaštitu, ne niječući zločincima sve mogućnosti za priznavanje svoje pogreške. Ponavljam apel koji sam uputio za Božić, kako bi se donijela odluka o ukidanju smrtne kazne koja je okrutna i beskorisna – istaknuo je tada Ivan Pavao Drugi.

Benedikt XVI.: ukinuti smrtnu kaznu

Poticaj na zauzimanje za ukidanje smrtne kazne – napomenuo je kardinal Ladaria – nastavio se s Benediktom XVI. koji je privukao pozornost odgovornih u društvu na potrebu da se učini sve moguće kako bi se postiglo ukidanje smrtne kazne.

Dužnost vlasti u zaštiti života građana

Novi tekst broja 2267 Katekizma Katoličke Crkve, koji je odobrio papa Franjo – primijetio je potom kardinal – nadovezuje se na prethodno Učiteljstvo, i nastavlja dosljedni razvoj katoličkoga nauka, održavajući postojanim načelo da i dalje vrijedi dužnost javnih vlasti da štite život građana, kao što je Učiteljstvo uvijek poučavalo, i kako Katekizam Katoličke Crkve potvrđuje u brojevima 2265 i 2266. Novi tekst želi biti poticaj na odlučno zauzimanje, također kroz smjerni dijalog s političkim vlastima, kako bi se podupro mentalitet koji priznaje dostojanstvo svakog ljudskog života, i stvorili uvjeti koji omogućuju, već danas, da se ukloni pravni institut smrtne kazne tamo gdje je on još na snazi – istaknuo je na kraju kardinal Ladaria.

 

Autor: (Vatican News -aa)

(Visited 7 times, 1 visits today)

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
Nakon što se je kao mladić obratio, pošao je na…