Papa Franjo: Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu

Svjetlo vjere oslobađa od grijeha i uništava zlo koje imamo u srcu – rekao je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. Na 4. korizmenu nedjelju, još uvijek u snažnoj krizi od koronavirusa, Papa je pozvao vjernike da nasljeduju slijepca iz evanđelja, kako bi natopleni Kristovim svjetlom s Njim mogli hoditi na putu spasenja.


Očitujte Kristovo svjetlo u svojem životu – potaknuo je papa Franjo danas prije molitve Anđeoskog pozdravljenja koja se održala u biblioteci Apostolske palače. U središtu je liturgije ove 4. korizmene nedjelje tema svjetla. Evanđelje govori o slijepcu od rođenja kojega Isus ozdravlja i daje mu vid. Taj je čudesan znak potvrda onoga što je Isus govorio o sebi: „Ja sam svjetlo svijeta“, svjetlo koje svijetli u našoj tami – rekao je Papa i istaknuo – On svijetli na dvije razine; na tjelesnoj i duhovnoj. Slijepac najprije zadobiva vid očiju i potom je vođen prema vjeri u „Sina čovječjega“, to jest u Isusa. Čuda koja On čini nisu spektakularne geste, nego imaju svrhu putem nutarnje preobrazbe voditi prema vjeri.

Farizeji i zakonoznanci uporno odbijaju priznati čudo i čovjeku koji je ozdravio postavljaju podmukla pitanja – rekao je Sveti Otac i primijetio – No odgovara im snagom stvarnosti: „Jedno znam: slijep sam bio, a sada vidim“. Između nepovjerenja i neprijateljstva onih koji ga okružuju i nevjernih koji ga ispituju, prešao je put koji ga je postepeno vodio prema otkrivanju identiteta Onoga koji mu je otvorio oči i put prema ispovijedanju vjere u Njega. Najprije je smatrao da je prorok, potom ga je prepoznao kao Onoga koji dolazi od Boga, a na kraju ga je prihvatio kao Mesiju i poklonio mu se. Shvatio je da je Isus, dajući mu vid, očitovao Božja djela.

Molimo kako bismo i mi mogli imati to iskustvo! – potaknuo je papa Franjo i napomenuo – Onaj koji je bio slijep, svjetlom je vjere otkrio svoj novi identitet. Sada je „novo stvorenje“, u stanju je svoj život i svijet koji ga okružuje vidjeti u novom svjetlu, jer je ušao u zajedništvo s Kristom. Više nije prosjak kojega je zajednica odbacila; više nije rob sljepoće i predrasuda. Njegov je put prosvjetljenja metafora puta oslobođenja od grijeha na koje smo pozvani. Grijeh je kao taman veo koji pokriva naše lice i sprječava nas jasno vidjeti sebe i svijet. Taj taman prekrivač Gospodinov oprost uklanja i ponovo nam daje novo svjetlo. Korizma koju živimo zgodno je i dragocjeno vrijeme za približavanje Gospodinu, tražeći Njegovo milosrđe u različitim oblicima koje predlaže Majka Crkva.

Slijepac koji je ozdravio i sada vidi bilo tjelesnim očima, bilo očima duše, slika je svakog krštenika koji je uronjen u milost, bio istrgnut iz tame i stavljen u svjetlo vjere – rekao je Papa i objasnio – No nije dovoljno primiti svjetlo, potrebno je postati svjetlo. Svatko je od nas pozvan prihvatiti božansko svjetlo kako bi ga očitovao cijelim svojim životom. Kršćani i teolozi prvih stoljeća govorili su da je zajednica kršćana, to jest Crkva „otajstvo mjeseca“, jer je davala svjetlo, no nije bila vlastito svjetlo, nego je od Krista primala svjetlo. I mi moramo biti „otajstvo mjeseca“, to jest davati svjetlo koje smo primili od sunca koje je Krist Gospodin.

Na to nas danas podsjeća sveti Pavao: „Kao djeca svjetlosti hodite – plod je svjetlosti svaka dobrota, pravednost i istina“. Sjeme novoga života, koje je krštenjem u nas posijano, jest poput iskre vatre koja prije svega pročišćava nas, spalivši zlo koje imamo u srcu, i omogućava nam da sjajimo i svijetlimo. Neka nam Presveta Djevica Marija pomogne nasljedovati slijepca iz evanđelja, kako bismo mogli biti natopljeni Kristovim svjetlom i s Njim hoditi na putu spasenja – zaključio je Sveti Otac.  

Vatikan


 487 total views,  6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.