Papa Franjo na općoj audijenciji: Prestanimo s ogovaranjem!

Sveti je Otac na današnjoj općoj audijenciji nastavio s nizom kateheza o sakramentu potvrde upozoravajući da ogovaranje uništava Božje djelo te potičući da prestanemo s ogovaranjem

Darovi Duha Svetoga donose mir, dok ogovaranje uništava sklad. Kršćani su pozvani primati kako bi darivali, a ne da bi zadržavali za sebe kao da je duša „skladište“ – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnje opće audijencije na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Nastavljajući niz kateheza o sakramentu potvrde, Sveti je Otac napomenuo da nam Bog udjeljuje darove kako bismo ih mi davali drugima. U tome se sastoji kršćanski život – kazao je Papa i nastavio – Mi nismo u središtu pažnje: mi smo oruđe tog dara za druge. Ono što nam je Bog darovao ne smijemo zakopati poput sluge iz prispodobe o talentima.

Svi smo mi Crkva

Podsjećajući da nas sakrament potvrde snažnije pritjelovljuje općoj Crkvi, papa Franjo je rekao da Crkvu trebamo poimati kao živi organizam, sastavljenu od ljudi koje poznajemo i s kojima hodimo, a ne kao apstraktnu i daleku stvarnost.

Neki misle da u Crkvi postoje gospodari: biskupi, papa, svećenici, a onda su tu radnici, to su drugi. Ne – upozorio je Sveti Otac – Crkva, to smo svi mi. Svi! I svi imamo odgovornost brinuti o drugima, posvećivati jedni druge. Svatko ima svoju dužnost u Crkvi, ali svi smo mi Crkva. Crkva smo mi koji hodamo, Crkva smo mi koji smo danas na ovom Trgu. Mi: to je Crkva.

Papa je potom podsjetio da je na čelu partikularne Crkve biskup koji je nasljednik apostola. U latinskom obredu biskup je redoviti djelitelj potvrde što jasno označuje kako je „učinak sakramenta da one koji ga primaju tješnje sjedini s Crkvom, s njezinim apostolskim izvorima i poslanjem da svjedoči za Krista“ (KKC 1313).

Biskup svakom krizmaniku govori: „Mir s tobom“, ponavljajući tako Isusove riječi apostolima. U sakramentu potvrde, dakle, primamo Duha Svetoga i mir koji trebamo dijeliti s drugima – objasnio je papa Franjo upućujući zatim na vezu između znaka mira i međusobnog odnosa.

Ogovaranje uništava djelo Duha Svetoga

Znak mira označava sklad, ljubav među nama, mir. No što se potom događa? Izađemo [iz Crkve] i počinjemo loše govoriti o drugima, guliti im kožu. Počinjemo ogovarati – kazao je Papa i nastavio – Ogovaranje je rat. To ne može tako! Ako smo snagom Duha Svetoga primili znak mira, trebamo biti muškarci i žene mira, a ne jezikom uništavati mir koji je stvorio Duh – napomenuo je Sveti Otac upozoravajući da ogovaranje ne dolazi od Duha Svetoga, da nije djelo jedinstva Crkve, već uništava ono što Bog čini. Molim vas, prestanimo s ogovaranjem – pozvao je papa Franjo.

Neka nam Duh Sveti udijeli „apostolsku hrabrost“ da naviještamo evanđelje, djelima i riječima, onima koje susrećemo na našem putu. Djelima i riječima, ali dobrim riječima koje izgrađuju, a ne riječima ogovaranja koje uništava. Molim vas, kad iziđete iz crkve mislite na to kako ste mir primili da biste ga davali drugima, a ne kako biste ga uništili ogovaranjem – zaključio je Sveti Otac.

 

Autor : radio vatikan

 1,626 total views,  3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.