Papa Franjo na Angelusu: Zavist vodi u lažne optužbe

Papa Franjo je za vrijeme današnjeg Angelusa govorio kako zavist vodi u lažne optužbe
kojima se želi uništiti dobar glas osobe

Lažne optužbe kojima se želi uništiti dobar glas drugoga predstavljaju „smrtni otrov“ – istaknuo je papa Franjo za vrijeme današnjeg podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred oko 20 tisuća vjernika. Sveti se Otac u svom promišljanju usredotočio na današnji odlomak iz Evanđelja po Marku (Mk 3,20-35) napominjući da se tu očituju dva „nerazumijevanja“ s kojima se Isus suočio: ono od strane pismoznanaca i drugo od strane njegove rodbine.

Grijeh protiv Duha Svetoga

Kako bi u očima naroda diskreditirali Isusa, koji je ljude nastojao izliječiti u duhu i tijelu, pismoznanci optužuju Isusa da ima Beelzebula, da „po poglavici đavolskom izgoni đavle“ (Mk 3,22). Papa je napomenuo da Isus odgovara snažnim i jasnim riječima jer su pismoznanci, makar i ne znajući, upali u najteži grijeh: zanijekali su i hulili protiv ljubavi Božje koja je prisutna i djeluje u Isusu.

Huljenje je grijeh protiv Duha Svetoga, jedini neoprostivi grijeh, jer polazi od zatvaranja srca Božjem milosrđu koje djeluje u Isusu – kazao je papa Franjo i nastavio – Riječ je o biblijskoj epizodi koja sadrži upozorenje za sve nas. Može se dogoditi da zavist zbog dobrote i dobrih djela neke osobe dovede da se tu osobu lažno optuži. To je istinski smrtni otrov: zlo kojim se namjerno želi uništiti dobar glas drugoga. Neka nas Bog oslobodi od te strašne napasti!

I ako, ispitujući svoju savjest, prepoznamo da u nama raste ta zla trava, trebamo odmah pristupiti sakramentu pomirenja i to ispovjediti, prije nego što se razviju i rode njezini zli učinci – kazao je Papa i upozorio – Budite pozorni! Taj stav uništava obitelji, zajednice i, u konačnici, društvo.

Isusova nova obitelj

Isus je zasnovao novu obitelj koja više nije utemeljena na naravnim vezama, nego na vjeri u Njega, na njegovoj ljubavi koja nas prihvaća, međusobno nas ujedinjujući u Duhu Svetomu. Svi oni koji prihvate Isusovu riječ djeca su Božja te jedni drugima braća i sestre. Ogovarati pak druge čini nas dijelom đavlove obitelji – upozorio je Papa.

Najveće priznanje za Mariju

Sveti je Otac objasnio da Isusov odgovor ne predstavlja manjak poštovanja prema njegovoj majci i rodbini. To je, naprotiv, najveće priznanje za Mariju jer je upravo ona savršena učenica koja je u svemu bila poslušna Božjoj volji. Neka nam Djevica pomogne uvijek živjeti u zajedništvu s Isusom, prepoznajući djelo Duha Svetoga koji djeluje u Njemu i u Crkvi, obnavljajući svijet na novi život – kazao je na kraju papa Franjo.

 

Autor: Luka Ilić – Vatikan

 1,006 total views,  2 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.