Papa Franjo na molitvenom bdijenju za ‘nove mučenike’

Papa Franjo je danas poslijepodne, u rimskoj bazilici svetoga Bartola na Otoku, predvodio „Molitvu za ‘Nove mučenike’“, održanu na poticaj Zajednice svetoga Egidija. Tijekom molitvenoga bdijenja članovi obitelji i prijatelji kršćana ubijenih iz mržnje prema vjeri, pročitali su Svetomu Ocu nekoliko svjedočanstava.

„Kliču u nebu sveti mučenici koji su slijedili Kristove tragove; zbog njegove su ljubavi prolili krv, te se raduju zauvijek u Gospodinu“ – prve su riječi Himna mučenika, koji je, uz zvuk zvonâ, dopratio dolazak pape Franje u baziliku Svetoga Bartola na Otoku; u tu crkvu koja je – po želji svetoga Ivana Pavla II. – nakon Jubileja 2000. godine postala „Memorijalna crkva svjedokâ vjere XX. i XXI. stoljeća“. Papa Franjo je stoga, kada je stigao u baziliku, najprije izrazio štovanje pred relikvijama svetoga Bartola i ikonom „novih mučenika“.

Snažan trenutak na molitvenom bdijenju bila su svjedočanstva novih mučenika: sina Paula Schneidera, pastora Reformirane Crkve, ubijenoga 1939. godine u koncentracijskom logoru Buchenwald; prijatelja Williama Quijana, kojega su u Salvadoru ubile naoružane bande, te sestre patra Jacquesa, kojega su u crkvi ubili muslimanski fundamentalisti.

Nakon propovijedi i svjedočanstava, Papa je otišao u pokrajnje kapele, te upalio svijeću na svakom oltaru koji sadrži relikvije i spomene na svjedoke vjere. Potom je uslijedila molitva vjernika, te spominjanje imena nekih „novih mučenika“. Na svaki je spomen upaljena svijeća. Na kraju molitvenoga bdijenja Sveti se Otac susreo sa skupinom izbjeglica.

1,047 total views, 3 views today

Facebook Comments

Admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

%d blogeri kao ovaj: