Papa Franjo: Molitva sije život i otvara vrata prema Bogu

Papa Franjo je na općoj audijenciji govorio o molitvi pravednikā, te podsjećajući na prva poglavlja Knjige postanka istaknuo da, dok se zlo u svijetu stalno i brzo širi, molitva pravednih sposobna je vratiti nadu. Molitva otvara vrata našega života prema Bogu


Pred valom zla koji se širi svijetom, molitva je poput „brane“ i „skloništa“ za čovjeka – istaknuo je papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji koja je, u skladu s posebnim mjerama određenima zbog pandemije koronavirusa, i danas održana bez prisutnosti vjernikā, u biblioteci Apostolske palače. Nastavljajući niz razmišljanja o molitvi, Papa je danas govorio o molitvi pravednikā i njezinom značenju u povijesti ljudskoga roda.

Božji je plan o ljudskom rodu dobar, ali u svakodnevnom životu iskušavamo prisutnost zla. Već u prvim poglavljima Knjige postanka nalazimo Adama i Evu koji su sumnjali u Božju dobrohotnost, mislili su da je zavidan, da priječi njihovu sreću te su se pobunili. Nisu više vjerovali u velikodušnoga Stvoritelja koji želi njihovu sreću. Popustili su napasti Zloga i poželjeli postati poput Boga. Međutim, njihovo je iskustvo otišlo u suprotnom smjeru te su na kraju otkrili da su goli. Napasnik loše plaća – primijetio je Papa.

Zlo je postalo još razornije s drugim ljudskim naraštajem – primijetio je te dao primjer Kajina i njegove zavisti prema Abelu. Zlo se pojavilo u njegovu srcu i Kajin ga nije uspio svladati. Tako prvi bratski odnos završava ubojstvom – istaknuo je Papa, te se odmah prisjetio ljudskoga bratstva i ratova koji se vode posvuda. Tako se u Kajinovu potomstvu, osim raznih vještinā, zanatā i umjetnostī, razvija i nasilje. Dovoljno je prisjetiti se Lameka i njegovih riječi koje odzvanjaju poput himna osveti: „Čovjeka sam ubio jer me ranio i dijete jer me udarilo. Ako će Kajin biti osvećen sedmerostruko, Lamek će sedamdeset i sedam puta!”

Ali, na tim je prvim stranicama Biblije opisana i druga priča, ne toliko uočljiva, mnogo poniznija, koja je otkupljenje nade. Iako se gotovo svi ponašaju nečovječno, dajući da mržnja i osvajanje budu veliki pokretači u životu ljudi, ima ljudi koji su sposobni iskreno se moliti Bogu, koji su sposobni pisati ljudsku sudbinu na drugačiji način – istaknuo je Papa. Riječ je o Abelu, Henoku i Noi.

Čitajući te priče dobiva se osjećaj da je molitva brana, sklonište za čovjeka pred velikim valom zla koje raste u svijetu – napomenuo je Sveti Otac te dodao – Ako dobro pogledamo, molimo i za to da se spasimo od sebe. Važno je moliti: ‘Gospodine, molim te, spasi me od mene, od mojih ambicija, od mojih strasti’. Riječ je o djelatnicima mira, jer molitva, kada je istinska, oslobađa od nagona nasilja i pogled je upravljen prema Bogu. Molitva privlači Božju moć koja uvijek daje život i obnavlja.

Molitva njeguje gredice ponovnoga rođenja na mjestima na kojima je ljudska mržnja bila sposobna jedino proširiti pustinju – napomenuo je Papa te istaknuo – Evo zašto Božje gospodstvo prolazi lancem tih, često neshvaćenih ili marginaliziranih, muškaraca i ženā u svijetu. Ali, svijet živi i raste zahvaljujući snazi Boga kojega ti njegovi služitelji privlače svojom molitvom. Oni su lanac koji nije uopće bučan, koji se ne nađe često u kronikama, a ipak je toliko važan za vraćanje pouzdanja u svijetu!

U tom se trenutku papa Franjo prisjetio jednoga važnog čovjeka iz prošlosti, šefa vlade, koji je bio ateist, ali je u njegovu srcu ostala utisnuta molitva njegove bake. U jednom se teškom trenutku u životu sjetio toga, počeo moliti bakinim riječima, te tako pronašao Isusa. Molitva je lanac života – istaknuo je Papa te dodao – brojni muškarci i žene koji mole siju život. Molitva sije život, i mala molitva; zbog toga je važno naučiti djecu moliti i ispravno činiti znak križa, jer to je prva molitva. Možda će to poslije zaboraviti, krenuti drugim putom, ali prve molitve naučene u djetinjstvu ostaju u srcu jer su sjeme života, sjeme dijaloga s Bogom.

Božji put, dakle, prolazi tim „ostatkom“ ljudskoga roda koji se ne prilagođava zakonu snažnijega, nego moli Boga da učini svoja čuda, i ponajviše da srce kameno pretvori u srce od mesa (Ez 36,26). Upravo to pomaže molitvi, jer molitva otvara vrata Bogu, pretvarajući naše srce, koje je često kameno, u ljudsko srce. Potrebno je mnogo ljudskosti, a uz ljudskost se dobro moli – rekao je na kraju papa Franjo.

(Vatican News – aa)


 413 total views,  4 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.