Vijesti iz Vatikana

Papa Franjo mladima u Angelusu: Dobro je ne činiti zlo, ali je loše ne činiti dobro


Sveti Otac je okupljenim mladima povjerio mandat, te blagoslovio Loretsku Gospu i križ svetoga Damjana koje će ponijeti na Svjetski dan mladih u Panami 2019. godine, prenosi hrvatska stranica Vatican Newsa. Susret je organizirala Talijanska biskupska konferencija.
 
– Danas vas potičem da budete protagonisti u dobru! Nemojte biti mirni kad ne činite zlo, jer svatko je kriv za dobro koje može učiniti, a ne učini ga – rekao je Papa.
 
Pred 70.000 mladih koji su iz svih krajeva Italije pješke došli u Rim kako bi se susreli s njim, papa Franjo je uputio taj poziv, te izrazio nadu da će se upravo od njih roditi svijet koji će biti sposoban prihvatiti dobro.
 
– Nije dovoljno ne mrziti, treba praštati; nije dovoljno ne pamtiti zlo, treba moliti za neprijatelje; nije dovoljno ne biti razlog podjele, valja donositi mir tamo gdje ga nema – istaknuo je Sveti Otac.
 
Osvrnuvši se na drugo čitanje iz liturgije 19. nedjelje kroz godinu, Papa je kazao da nas sveti Pavao poziva da ne žalostimo Božjega Duha Svetoga kojim smo opečaćeni.
 
– Svi smo ga primili po sakramentima krštenja i potvrde; stoga, kako ne bismo ražalostili Duha Svetoga trebamo živjeti dosljedno s krsnim obećanjima, obnovljenima na krizmi. Ali, valja ih živjeti dosljedno, a ne licemjerno. Nemojte to zaboraviti! Kršćanin ne smije biti licemjer – upozorio je papa Franjo.
 
Pojasnio je kako krsna obećanja imaju dva vidika: odricanje od zla i prihvaćanje dobra.
 
– Odricanje od zla znači reći ‘ne’ napastima, grijehu, sotoni. Odnosno, to znači reći ‘ne’ kulturi smrti koja se očituje u bijegu od stvarne sreće prema lažnoj koja se očituje u laži, prijevari, nepravdi i preziru drugih. Svemu tomu valja reći ‘ne’. Novi život koji nam je dan na krštenju, koji izvire u Duhu, odbija ponašanje u kojemu prevladavaju osjećaji podjele i nesloge. Zbog toga apostol Pavao potiče da se iz vlastitoga srca izbaci svaka gorčina, srdžba, gnjev, vika i hula sa svom svojom opakošću. To su čimbenici, odnosno mane, koje uznemiruju radost Duha Svetoga, truju srce i dovode do kleveta protiv Boga i bližnjega – rekao je Papa.
 
Podsjetio je i na riječi svetoga Pavla: ‘Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.’
 
– Često se može čuti kako neki kažu da nikomu ne čine zlo. I vjeruju da su sveci. Ali, čine li dobro? Koliko ljudi ne čini zlo, ali ne čine ni dobro; svoj život žive ravnodušno, bezvoljno i mlako. Takvo se ponašanje suprotstavlja Evanđelju, a protivno je i ćudi mladih koji su dinamični, zaneseni i odvažni. Zbog toga je dobro ne činiti zlo, ali je loše ne činiti dobro – ponovno je istaknuo Sveti Otac.
 
Stoga je potaknuo nazočne mlade da budu protagonisti u dobru.
 
– Nije dovoljno ne ogovarati druge, nego valja prekinuti druge kada čujemo da o nekomu govore loše; treba prekinuti ogovaranje, to znači činiti dobro – istaknuo je Sveti Otac.
 
Naglasio je da, ako se ne usprotivimo zlu, šutke ga potičemo.
 
– Zbog toga su potrebni odvažni kršćani. Treba djelovati tamo gdje se zlo širi, jer se ono širi tamo gdje nema odvažnih kršćana koji se suprotstavljaju dobrom, hodajući u ljubavi, kako govori sveti Pavao – rekao je na kraju papa Franjo zazivajući na sve njih zagovor Blažene Djevice Marije.


Autor: vaticannews.va/

Povezani članci

Učitavam....

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da je to vama u redu, ali možete odustati ako želite. U redu Pročitaj više

Također pročitajte
U današnjoj poruci na svojemu Twitter računu Papa govori o…