Papa Franjo: Ljude prepoznajemo po njihovu govoru i lako vidimo jesu li kršćani svjetla, tame ili sivila

Ima svijetlih kršćana, punih svjetla, koji tim svjetlom nastoje služiti Gospodinu, a ima ih tamnih, koji žive u grijehu, daleko od Gospodina i služe se „đavolskim“ govorom. A neki kršćani nisu ni svijetli ni tamni, oni su kršćani sivila. Takvi su jednom na jednoj, a drugi put na drugoj strani. O njima narod propituje: „S kim se ugodno osjećaju: s Bogom ili s đavlom?’ Uvijek su u sivilu. Mlaki su, nit su svijetli nit su tamni. Bog ne voli takve.

U Otkrivenju za njih Gospodin kaže: Niti si studen niti vruć! Oh kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak, siv – ni vruć ni studen – izbacit ću te iz svojih usta – podsjetio je Papa…

Ispitujući savjest o svom načinu govora, shvatit ćemo jesmo li kršćani svjetla, tame ili sivila – ustvrdio je papa Franjo u propovijedi u kapeli Doma Sveta Marta.

Ljude prepoznajemo po njihovu govoru. Pozivajući kršćane da se ponašaju kao djeca svjetla, a ne kao djeca tame, Sveti Pavao „obavlja katehezu o riječi“. Jesmo li djeca tame, to možemo otkriti po četiri riječi: dvoličnjak (licemjer) – koji je malo na jednoj, a malo na drugoj strani, da ugodi svima; prazna, beznačajna, isprazna riječ; prosta riječ, otrcana, odnosno svjetovna; te nečista odnosno besramna riječ. Te riječi ne dolaze od Duha Svetoga, od Isusa, od djece svjetla, nisu evanđeoske … jer je prljav, svjetovni, isprazan i dvoličan govor – ustvrdio je Sveti Otac.

A kakav je govor svetaca, odnosno djece svjetla? To veli sv. Pavao: ‘Budite nasljedovatelji Božji: hodite u ljubavi, dobroti i blagosti’. Tko tako hodi … Budite milosrdni – veli Pavao – praštajte jedni drugima, kao što je Bog u Kristu oprostio vama. Nasljedujte dakle Boga i hodite u ljubavi, to jest hodite u milosrđu, u praštanju, u djelotvornoj ljubavi. To je govor djeteta svjetla – istaknuo je Papa dodajući: Ima svijetlih kršćana, punih svjetla, koji tim svjetlom nastoje služiti Gospodinu, a ima ih tamnih, koji žive u grijehu, daleko od Gospodina i služe se „đavolskim“ govorom. A neki kršćani nisu ni svijetli ni tamni, oni su kršćani sivila. Takvi su jednom na jednoj, a drugi put na drugoj strani. O njima narod propituje: „S kim se ugodno osjećaju: s Bogom ili s đavlom?’ Uvijek su u sivilu. Mlaki su, nit su svijetli nit su tamni. Bog ne voli takve. U Otkrivenju za njih Gospodin kaže: Niti si studen niti vruć! Oh kad bi bio studen ili vruć! Ali, jer si mlak, siv – ni vruć ni studen – izbacit ću te iz svojih usta – podsjetio je Papa dodajući:
 

S takvim je kršćanima Bog vrlo strog. Kršćanin sam, ali bez pretjerivanja – vele oni i čine veliko zlo, jer njihovo kršćansko svjedočanstvo u konačnici sije zabunu – negativno je. Ne dopustimo da nas zavaravaju prazne riječi, ima ih na pretek: neke su lijepe, dobro sročene, ali su prazne, besadržajne. Naprotiv, ponašajmo se kao djeca svjetla. Bit će dobro da danas razmislimo o svom načinu govora i da se pitamo: Jesam li kršćanin svjetla, tame ili sivila? Tako ćemo učiniti korak naprijed prema susretu s Gospodinom – zaključio je Sveti Otac.


Izvor: radio Vatikan

1,774 total views, 3 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.