Papa Franjo Kolumbovim vitezovima: Budite znak Božje ljubavi

Papa Franjo je danas primio u audijenciju članove Kolumbovih vitezova, reda koji je prije 100 godina ustanovio časni sluga Božji otac Michael McGivney, te im zahvalio za zauzimanje u korist kršćanskih zajednica na Bliskom istoku, žrtava rata, siromaštva i progona

Kolumbovi su vitezovi tako stotu obljetnicu svojega karitativnog djelovanja proslavili s Petrovim nasljednikom. Papa se spomenuo brojnih djela koje je taj red ostvario nakon Prvoga svjetskog rata. U tim su mračnim godinama, tamo gdje je nedostajala čak i hrana, Kolumbovi vitezovi, na poziv Benedikta XV., velikodušno odgovorili na svaku humanitarnu potrebu stanovništva. I ne samo to. Osnovali su – kako je napomenuo papa Franjo – sportske centre za mlade, škole i kuće, posvećujući se obrazovanju i katekizmu.

Zauzimanje za Bliski istok

Papa je potom istaknuo još jedan važan vidik njihova djelovanja, te im zahvalio zato što su znak Božje ljubavi posebno za izbjeglice i prognane. Posebno mislim na vaše vjerno svjedočenje svetosti i dostojanstva ljudskoga života, i to na lokalnoj i na nacionalnoj razini. To vas je uvjerenje potaknulo da materijalno i duhovno podupirete kršćanske zajednice na Bliskom istoku, jer u progonjenom i izbjeglom bratu i sestri s tog područja vidite svoje bližnje, za koje ste znak beskonačne Božje ljubavi – istaknuo je Papa.

Nadvladati globalizaciju ravnodušja

Zbog zauzimanja za najpotrebitije, odanosti Papi i ustanovljenja fonda Vicarius Christi kako bi odgovorili na univerzalno poslanje milosrđa Crkve, ta je bratovština, koju je osnovao časni sluga Michael McGivney – prema Papinim riječima – primjer koji valja nasljedovati kako bi se barem pokušalo spasiti svijet od kulture odbacivanja i globalizacije ravnodušja. U našem svijetu, obilježenom podjelama i nejednakostima, vaše velikodušno zauzimanje u služenju svima potrebitima pruža, i to posebno mladima, važno nadahnuće za nadvladavanje globalizacije ravnodušja i zajedničku izgradnju pravednijega i inkluzivnoga društva – istaknuo je papa Franjo.

Izvor: Vatikan


706 total views, 6 views today

Komentar

0 Komentara

  Nema komentara!

  Trenutno nema komentara, ali vi možete biti prvi koji će ostaviti komentar za odabranu objavu.

  Postavite odgovor

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.